Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

grb mali

ОПШТИНА ФОЧА

 

САОПШТЕЊЕ
ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Општински штаб за ванредне ситуације је, на сједници одржаној 21.09.2020. године,  којој су присуствовали и директори основних школа, Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” и Средњошколског центра, констатовао да је епидемиолошка ситуација на подручју наше општине врло сложена, а мјере које су прописане од стране надлежних органа се често не поштују, нарочито у трговинским радњама, угоститељским објектима и на јавним површинама. Уз све то имамо масовнијих окупљања, рођенданских и других прослава, као и непоштовања мјера изолације и непријављивања контаката са зараженим особама. Одговорност школске омладине је велика, јер је њихова безбједност у питању, а у питању је и процес наставе у школама.

Тренутно су у Универзитетској болници 24 особе на лијечењу од вируса корона, а једна особа је на респиратору.  Под здравственим надзором је 216 особа, а активно позитивне су 82 особе.

Штаб апелује на грађане да се сви доследно придржавају наложених мјера, а неке мјере ће се пред долазећу сезону и појачати.

 Општински штаб за ванредне ситуације је наложио инспекцијским службама да свим угоститељским објектима издају рјешење о томе колико гостију може боравити у њиховом затвореном простору, све у складу са прописаним епидемиолошким мјерама од стране ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора.

До побољшања епидемиолошке ситуације на подручју општине, одлажу се сва масовна окупљања и прославе омладине средњих и основних школа у угоститељским објектима.

Општински штаб за ванредне ситуације је наложио инспекцијским службама да врши појачану контролу надзора над лицима која имају рјешења о кућној изолацији, а на та лица се апелује да поштују мјере и не излазе из куће док траје мјера изолације.

Директори основних и средњих школа се позивају да и даље наставе проводити све мјере које су прописане и које су до сада проводили, а у циљу смањења могућности заразе дјеце и запослених.

Према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације, све донесене мјере остају на снази до 12. октобра.

Поделите: