ЛАЖИМА ДО ПОВЈЕРЕЊА

РЕАГОВАЊЕ

ЛАЖИМА ДО ПОВЈЕРЕЊА

 У представљању свог програма за долазеће локалне изборе („Глас Српске, 28.октобар), кандидат СДС и ПДП за начелника општине Фоча је, с циљем прикупљања повјерења грађана и добијања њихових гласова,  изнио више крупних неистина и лажних оптужби на рачун актуелног Начелника и извршне власти.

Кандидат каже „да је општина јако задужена“ и да се „тај дуг не може ни измјерити“. Тврди, такође, да је за изградњу водовода неконтролисано „утрошено 20 милиона КМ а за изградњу Дјечијег обданишта са 1500 метара квадратних пет милона КМ“.

Ништа од онога што је кандидат рекао није тачно.

Ево чињеница.

Општина Фоча је једна од најмање задужених општина у Републици Српској са стопом задужења око 9%. „По начину располагања Буџетом општина Фоча може бити примјер многим општинама у Републици Српској,“ изјавила је медијима министар финансија у Влади Републике Српске, приликом недавне посјете. (Ваљда је то финансијски ауторитет коме се вјерује). Одборници СО сваке године разматрају и усвајају Информацију о  задужености општине о чему је  и јавност упозната.

Грађани Фоче знају, јер смо их о томе више пута информисали, да смо  за изградњу примарног и секундарног водовода утрошили 3,5 милиона евра, односно око 7 милиона КМ, у чему су грантовска- бесповратна, донаторска средства ЕУ 35%. Ријеч је о међународном пројекту који се реализује посредством Министарства финансија, које расписује тендер, бира извођача и плаћа за извршене радове. Средства пројекта води Министарство финансија, а не локална заједница.

Када је ријеч о Дјечијем обданишту, у коме има мјеста за 250 малишана, с поносом истичемо да је то објекат будућности и охрабрења за све младе људе. За његову изградњу, општина је, на основу одлуке Скупштине, подигла кредит у износу од 2,5 милиона КМ, а додатних 700.000 за унутрашње опремање из емисије обвезница. Објекат има 2000 квадрата корисне површине и 1000 квадрата уређених подрумских просторија.

Актуелна власт је градила и изградила: Студентски дом, Богословски факултет, Храм, мост, Обданиште, зграде за борце и социјалне категорије, водовод, путеве, асфалтирала улице, реновирала Болницу, СД „Партизан“, обнављала кровове и фасаде, градила куће, доводила струју и воду у села… Актуелна власт помаже социјалне категорије, удружења и асоцијације, подржава пољопривреднике, финансира спорт, културу и много тога.

Буџет општине Фоча је стабилан и ликвидан на дневном нивоу. Општина уредно измирује све своје обавезе, никоме не дугује и нема судских спорова.

Начелник општине и извршна власт раде по закону, поштено, одговорно и домаћински.

Кандидат СДС и ПДП за начелника општине Фоча грађанима  обећава да ће радити све супротно постојећем стању“.

Нема разлога да му не вјерујемо.

 

Фоча, 29.10.2020. године

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

                                                                             Радисав Машић

        

 

01
Подели

Наши пријатељи

Translate »