Search
Close this search box.

Обиљежен Међународни дан смањења ризика од катастрофа у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)”

Финансира Европска унија

Општине Фоча (БиХ) и Плужине (Црна Гора) су уз подршку Европске уније обиљежиле Међународни дан смањења ризика од катастрофа (13. октобар) кроз организацију трећег координационог састанка за припаднике својих служби спашавања (цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења, служби заштите и спашавања, ГСС-а).

На састанку су представљена права и обавезе служби спашавања ради квалитетног спровођења мјера заштите и спашавања приликом природних и од стране човјека изазваних катастрофа на подручју општина Плужине и Фоча. Представницима служби спашавања су представљене стандардно-оперативне процедуре приликом ангажовања у сусједним општинама, пружању међународне помоћи, као и упутства за трагање и спашавање током пожара и других катастрофа. Истакнута је важност израде плана о процјени ризика објекта од пожара, препознавања ситуација које се догађају приликом пожара у објектима, али и адекватног поступања припадника службе и употреби противпожарне опреме и средстава. Учесници су имали прилику да погледају и филм о поступању у случају спашавања током земљотреса и пожара.

У оквиру пројекта је израђена Студија о ризицима у Парку природе Пива, кањону ријеке Таре и Националном парку Сутјеска, као и стандардне оперативне процедуре за поступање у ванредним ситуацијама које ће користити представници служби спашавања из обје општине. Студија је доступна на линку: хттпс://бит.лy/3нМqс05

Kоординациони састанак се одржао у просторијама Центра за културу у Плужинама, док су учесници из Фоче састанак пратили путем видео линка.

Састанак је организован у оквиру пројекта прекограничне сарадње ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)” који спроводе општине Плужине (ЦГ) и Фоча (БиХ) у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча, а финансира га Европска унија у износу од 499.654,00 евра у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора. Циљ пројекта је развој и промоција прекограничног подручја ове двије општине, као јединствене туристичке дестинације за активни туризам.Реализација пројекта је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

advanced divider




Поделите: