Search
Close this search box.

Општине Фоча и Плужине уз подршку Европске уније заједнички раде на унапријеђењу безбједности туристичких локација

Финансира Европска унија



САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – КООРДИНАЦИОНИ САСТАНАК ЗА СЛУЖБЕ СПАШАВАЊА

Општине Фоча (БиХ) и Плужине (ЦГ) су протекле недеље у оквиру пројекта ”Туризам, Адреналин и Рафтинг Авантура (Т.А.Р.А)”, подржаног од стране Европске уније, организовале други по реду координациони састанак за припаднике својих служби спашавања (цивилне заштите, полиције, здравствених установа, ватрогасних служби и удружења, служби заштите и спашавања, ГСС-а), гђе се дискутовало о руковођењу, координацији и планирању у систему заштите и спашавања.

На састанку је истакнут значај безбједности на туристичким локацијама, као једног од најбитнијих аспеката којим се пројекат бави. Уз жаљење што је пандемија корона вируса успорила поједине активности пројекта које се тичу управо безбједности, речено је да ће у склопу пројекта бити извршена набавка спасилачке опреме која ће унапредити рад служби. Када епидемиолошка ситуација дозволи, организоваће се и заједничке вјежбе спашавања, те уредити безбједоносни излази у кањону Таре. Учесници су имали прилику и чути предавање на тему система заштите и спашавања у Црној Гори и руковођењу и координирању у заштити и спашавању, а, једна од тема предавања се односила и на планирање у систему заштите и спашавања са фокусом на израду планова заштите и спашавања на националном, локалном и предузетном нивоу, као основу за спровођење мјера заштите и спашавања у превентивној, оперативној и санационој фази. Анализирани су ризици на туристичким локацијама у овим општинама и начини поступања служби спашавања. Размијењена су искуства у досадашњем раду, те дати предлози за теме преосталих шест координационих састанака. Учесници су добили и релевантне материјале (водиче, упутства и брошуре) о поступањима у случају земљотреса, поплава и пожара, како у објектима, тако и на отвореном простору.

Пројекат спроводе општине Плужине (ЦГ) и Фоча (БиХ) у сарадњи са Парком природе „Пива“ и Туристичком организацијом Општине Фоча, а финансира га Европска унија у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ-Црна Гора. Циљ пројекта је развој и промоција прекограничног подручја ове двије општине, као јединствене туристичке дестинације за активни туризам.

Реализација пројекта је почела 1. децембра 2019. и трајаће двије године, до краја новембра 2021. године.

advanced divider
















Поделите: