Search
Close this search box.

Производима из Херцеговине тешко је одољети – јер домаће је најбоље

Поводом обиљежавања Међународног дана жена на селу у Фочи је промовисан рад пољопривредног кластера „Стара Хрцеговина“. Због тренутне епидемиолошке ситуације на мини сајму, који је одржан у читаоници Центра за културу и информисање, представљени су домаћи производи само из ове општине.  

Пчелиње производе, мармеладе, џемове, ликере, сокове, сирупе од боровница,  домаће зимнице, љековити чајеве и тинктуре, представили су фочански пољопривредни произвођачи и поручили да имају једну жељу- да удружени лакше нађу тржиште за своје производе.  

-Ми се дуги низ година бавимо домаћом производњом и сваки вид промоције и подршке нам је од користи – каже Велинка Станојевић, Удружење жена „Зеленгора“.

Да регија Старе Херцеговине има значајане произвођаче и потенцијал, увјерио се и савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

-Људи на овим просторима принуђени су да раде на мали парцелама и праве приходе од којих имају економско корист и управо су кластери систем и модел по коме то може да функционише и даје резултат. Министарство ће и даље путем пројеката и подстицаја да даје подршку оваквим удружењима – рекао је Бурсаћ.

У склопу мини сајма одржан је и округли сто на тему Пољопривредни  кластери у служби промоције и унапређења пласмана домаћих производа. Начелник општине Фоча, Радисав Машић истакао је значај кластера за рурални развој ове регије.

-Захвајујући кластеру ми смо пољопривреднцима подјелили око 169 пакета сјеменског материјала, малинари су добили 13 противградних заштита. Надамо се да ћемо и у будућности кроз овај пројекат помагати наше пољопривреднике- додао је Машић.

Визија пољопривредних кластера је окупљање малих произвођача који нису у могућности да направе промоцију својих производа.

-Позивамо потрошаче да користе нашу интернет платформу на којој пољопривредни произвођачи нуде производе који су из њихове властите производње и узгоја, а која им омогућава лако повезивање са произвођачима- рекла је  Данијела Салатић, менаџер кластера.

Кластер „Стара Херцеговина“ објединио је мале пољопривредне произвођаче од Требиња до Калиновика како би заједно представили широку лепезу специјалитета љубитељима свјеже, домаће и здраве производње, направљене са пуно љубави и пажње. 

Поделите: