Search
Close this search box.

Потписана заједничка изјава Србије и Републике Српске о изградњи три хидроелектране у горњем сливу реке Дрине

Премијерка Србије Ана Брнабић и премијер Републике Српске Радован Вишковић потписали су данас у Бањалуци заједничку изјаву о изградњи три хидроцентрале у горњем сливу реке Дрине, чија је укупна вредност 520 милиона евра.

Три хидроелетране би чиниле будући хидроенергетски систем „Горња Дрина”, а први би био „Бук Бијела”.

Брнабић је рекла да су Србија и РС основале заједничко предузеће за изградњу три хидроелектране, у којем је Електропривреда Србије већински власник са 51 одсто, а остало има Елекропривреда РС.

„Хидроелектрана Бук Бјела” (Фото ers.ba)

Премијерка Србије је рекла да је то први од два стратешка заједничка пројекта РС и Србије у овој и следећој години, а да ће за други – изградњу аеродрома у Требињу, до краја године Србија дати из буџета 30 милиона евра.

Најавила је да ће у изградњу аеродрома у Требињу Србија уложити укупно 51 милион евра, а да би први летови с тог аеродрома требало да буду већ 2022. године. Премијер РС Радован Вишковић изјавио је да је шест година потребно за изградњу ХЕ „Бук Бијела” снаге 180 мегавата, и да ће коштати 200 милиона евра.

„Ради се о пројекту ‘зелене енергије’ који ће омогућити економски раст и РС и Србије”, рекао је Вишковић и додао да ће централама управљати заједничко предузеће чиме су „избегнути компликовани процеси јавних набавки”.

Вишковић се захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије због тог пројекта, као и других које већински финансира Србија, попут деонице пута Рача-Бијељина.

Предузеће „ХЕС Горња Дрина” настало је одлуком Владе Републике Српске из септембра 2019. године спајањем фирми „Хидроелектрана Бук Бјела” и „Хидроелектране Фоча и Паунци”.

Раније најаве да ће Србија са својим највећим државним предузећем добити већински удио у „ХЕС Горња Дрина” многи су окарактерисали као приватизацију Електропривреде Српске „из сенке”.

 

Извор: politika.rs

Поделите: