Search
Close this search box.

„ Водовод и канализација“ – ПРОЈЕКАТ БУДУЋНОСТИ

У ово вријеме предизборних активности, о свему и свачему говори се без аргумената, тенденциозно и злонамјерно. На листи таквих тема је и пројекат „Водовод и канализација“ који је, без сумње, један од најзначајнијих и најбољих инфраструктурних пројеката који је реализован у Фочи у претходних педесет година.

У том пројекту , који се реализује преко Министарства Финансија Републике Српске уз велику помоћ ЕУ, укључено је 29 општина из Републике Српске.

Међу њима су и општине у којима су на власти опозиционе странке (Теслић, Соколац, Гацко и друге).

Општина Фоча је успјела да 2013. године, међу посљедним општинама, уђе у Пројекат и да реализује прву и другу фазу.

Да би се било шта урадило од значајних инвестиција неопходно је имати пројекте. Зато је први задатак био израда пројекта „Водовод и канализација у Фочи“ , који је радио међународни тим експерата. Пројекат има и међународну ревизију.

У првој фази пројекта урадили смо примарни цјевовод са аутоматском хлорном станицом и новим базеном за вишу висинску зону.

Новим цјевоводом, дужине 12,5 КМ, обезбијеђено је уредно снабдијевање Фоче водом за пиће наредних 50 и више година, јер је профил доводног цјевовода рађен за град са педесет хиљада становника.

У другој фази замијењено је 20 км секундарне водоводне мреже, урађена бројила и санирано извориште Крупица. На прољеће предстоји и реконструкција секундарне мреже у насељу Миљевина.

Све уграђене цијеви су од материјала који је у европским стандардима и са међународним лиценцама.

Овај изузетни пројекат је за све општине финансијски веома повољан јер је, практично 50% средстава донација (35% грант ЕУ и 15% признати трошкови општина на досадашњем одржавању), а преосталих 50% су кредитна средства која се реализују преко ресорног министарства а општине их враћају дугорочно ( и до 25 година) уз камату која се до сада кретала од 1,3% – 1,8%.

Треба настојати да Фоча остане у овом пројекту, јер треба реализовати пројекат рјешавања колектора фекалних и оборинских вода који ће покупити све отпадне воде и одвести их низводно од града до мјеста на коме треба изградити пречистач отпадних вода.

Важан је то пројекат јер је будућност развоја урбаних средина, без рјешавања водоснадбијевања и без рјешавања канализације , незамислива.

Онима који то не разумију, или неће да разумију, аргументи нису потребни.

Пројекат „Водовод и канализација“ је надрастао све подјеле, све страначке интересе и све изворе. И тако је са свим пројектима будућности.

Поделите: