Search
Close this search box.

Голић: За енергетску ефикасност четири објекта у Фочи уложено 6,6 милиона марака

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић посјетила је Основну школу “Свети Сава” и Медицински факултет у Фочи гдје је у току енергетска обнова, за шта је Влада Српске обезбиједила око 1,8 милиона КМ у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност”.

Пројекат енергетске ефикасности ОШ „Свети Сава“, која је саграђена давне 1958.године, стављен је у приоритет због дотрајалости зграде. Одвијаће се у двије фазе, које подразумијевају замјену комплетне столарије, кровне конструкције, термичку изолацију и прелазак са фосилних на обновљиве изворе енергије. Вриједност радова, које финансира Влада Српске, је 890.000 марака. Завршетком пројекта 660 ученика и наставници коначно ће добити квалитетне услове за рад.

-Овај објекат се није значајније реновирао од првог усељења, педесетих година прошлог вијека. Због дотрајалости стање је било алармантно, посебно током зиме када је знало да буде јако хладно у учионицама, због старости столарије, фасаде и слабе изолације. Услови рада у школи и извођење наставе овим пројектом биће знатно побољшанрекао је помоћник директора школе Душко Крсмановић.

Пројекат енергетске ефикасности вриједан 900.000 марака одвија се у двије фазе и на Медицинском факултету који похађа више од 1 500 студената из Српске, БиХ и земаља у окружењу. Уз доградњу трећег спрата на згради факултета, енергетска обнова донијеће значајне ефекте.

-Пројекат ће нам омогућити много мању потрошњу гријања, нови изглед објекта и знатне уштеде-рекао је декан Факултета Дејан Бокоњић.

Поред двије образовне установе, пројектом енергетске ефикасности у Фочи обухваћена је и управна зграда НП „Сутјеска“ на Тјентишту. Слиједе комплетни радови на замјени крова, гријања и термичкој изолацији вриједни 860.000 марака.

Раније је у Фочи у потпуности енергетски умивена Универзитетска болница, за шта је Влада РС издвојила више од четири милиона марака. Енергетска обнова јавних зграда у Фочи и другим локалним заједницама у Српској даје одличне резултате, рекла је министарка грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић.

-Укупна вриједност прве и друге фазе енергетске обнове објеката у Фочи износи око 6.600.000 КМ. Поносна сам на то, јер ћемо у другој фази пројекта енергетске ефикасности санирати око 40 објеката у области здравства и образовања у Српској-рекла је Голићева.

Захвалност Голићевој и Влади РС на доприносу и подршци да четири објекта у Фочи буду енергетски обновљена изразио је начелник општине Радисав Машић.

-Имамо обећање од Голићеве да ће бити настављена та врста помоћи и подршке и енергетска ефикасност објеката који су у даљем приоритету. Голићева је почасни грађанин Фоче-рекао је Машић.

Почасној грађанки Фоче у знак захвалности уручени су симболични поклони и плакета Медицинског факултета.

Поделите: