Search
Close this search box.

Вртић: Остварили сан- након пола вијека добили савремени објекат

Фочански Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ данас је, пригодном свечаношћу, озваничио остварење свог великог сна- изградњу новог и првог намјенског објекта за предшколско образовање и васпитање дјеце у Фочи.

У нови објекат са близу 2.000 квадратних метара корисне површине, уз 1.000 квадрата подрумских просторија, који располаже са 11 сала за групни рад са дјецом, великом фискултурном салом, заједничком мензом и бројним пратећим просторијама, дјеца су уселила прије десет дана, а сада је и врпца свечано пресјечена.

Капацитет новог вртића је 250 мјеста уз могућност пријема и за 20 одсто већег броја, уз сагласност општине, односно до 300 дјеце.

Начелник општине Радисав Машић рекао је да је ово објекат будућности, радости и оптимизма, најљепши и најфункционалнији ове врсте у Српској, којим ће се сви Фочаци поносити.

Он је истакао да су Фочаци сами својим новцем изградили ново обданиште, без средстава из других извора.

„Сва средства, 3.200.000 КМ, колико је коштао, уложила је локална заједница из свог буџета. Након 50 година, изградили смо ново обданиште и обезбиједили услове да овдје борави више од 250 дјеце“, рекао је Машић.

Он је додао да ново обданиште отвара перспективе, јер је младим људима остављен простор да не морају у будућности бринути о томе гдје ће оставити своју дјецу.

Директор Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ Слађана Владичић каже да ће се убудуће 23. децембар обиљежавати као дан ове установе.

„Сада су услови рада много, много бољи, јер су радне собе веће, тоалети, које има свака сала, су прилагођени дјеци, имамо заједничке просторије- фисклултурну салу, трпезарију. Испуњени су сви  савремени педагошки нормативи и стандарди које прописује Министарство просвјете и културе“, рекла је Владичићева.

На свечаности је прочитана и честитка предједавајућег Предједништва БиХ Милорада Додика, који није био у могућности да присуствује отварању.

„Убијеђен сам да ће многоборјни малишани у вашем вртићу, као и у другим који су изграђени или се граде широм Српске, научити важне, позитивне лекције о животу, другарству, одговорности“, навео је, између осталог,  Додик у честитки.

Под кровом нове најсрећније куће, будуће генерације најмлађих Фочака одрастаће у далеко бољим условима. 

Особље вртића је поручило да нема већег задовољства од срећног и насмијаног дјетета и да ће они наставити да се труде да тај осмијех никада не сиђе са дјечијих лица.

Поделите: