Search
Close this search box.

СО Фоча: Нацрт буџета од 11.850.000 КМ упућен у јавну расправу

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су нацрт буџета за ову годину у износу од 11.850.000 КМ и упутили га у јавну расправу, након које би у марту требало да разматрају коначан приједлог најважнијег општинског документа.

У односу на буџет из прошле године, нацртом за ову годину предвиђено је повећање буџетских прихода за 269.490 марака, док су укупна буџетска средства, због прошлогодишњег кредита, мања за 2.152.670 марака.

Вршилац дужности начелника Oдјељења за финансије Драган Ивановић навео је да ће ова година бити у знаку штедње и отплате дугова, те да неће бити много простора за нове инвестиције, тако да ће се углавном довршавати започете.

Највећа инвестиција у овој години биће наставак градње водовода, тачније изградње водовода у Миљевини за шта ће из грантовских средстава бити издвојено 550 хиљада марака.

Ивановић је истакао да је опредјељење локалне управе да у овој години врати што више дугова.

„Укупно задужење општине Фоча је око 12 милиона марака, а ове године планирана је отплата 1,3 милиона марака дуга“, рекао је Ивановић.

Додао је да је дошло до раста трошкова плата буџетских корисника за 200 хиљада марака, а највише због повећања капацитета Дјечијег вртића “Чика Јова Змај” и у складу са тим повећањем пријема нових радника у ту установу.

Ивановић је напоменуо да ће нацрт буџета бити постављен на званичном сајту општине и да ће сви заинтересовани моћи да у виду коментара оставе приједлог и сугестију.

Одборници су у дискусији констатовали да је буџет социјални и да не постоје услови да буде развојни, јер је, како су навели, више од половине средстава намијењено за плате, отплату дугова и социјална давања.

Навели су да то, ипак, није разлог да се не рјешавају неки горући проблеми попут истицања рока градске депоније, проблема мутне воде и лоше мреже локалних, али и регионалних и магистралних путева.

Између осталог, изразили су незадовољство малим планираним приходима од посјечених шумских сортимената, те чињеницом да су смањена планирана издвајања за депонију, асфалтирање и одржавање путева.

Замјеник начелника општине Весна Рашевић рекла је да је ово само радна верзија буџета и истакла да ће свака сугестија у правцу побољшања живота грађана бити уважена.

Она је навела да ће се извршна власт трудити да обезбиједи екстерна средства.

Напоменула је да је начелник општине Милан Вукадиновић формирао комисију која ће радити на пројекту иградње нове депоније и да је то сложен посао који се не може брзо ријешити, те да је оформио и комисију за рјешавање проблема замућености воде из градског водовода.

Рашевићева је рекла да је договорен састанак са директорм Путева Српске, на којем ће се разговарати о потреби што хитније реконструкције магистралних и регионалних путева на подручју општине Фоча.

Поделите: