Search
Close this search box.

Европска унија наставља са оснаживањем сеоских домаћинстава у Плужинама и Фочи

У Плужинама је 26. априла 2021. године уз подршку Европске уније организован догађај “Повезивање сеоских домаћинстава са пружаоцима услуга у области туризма” који је окупио представнике Министарства економског развоја Црне Горе, представнике сеоских домаћинстава из Плужина, туристичке агенције Меандербуг, Општине Плужине и Општине Фоча, као и Парка природе “Пива”.

Представница Министарства економског развоја, Анка Кујовић, је упознала присутне о корацима које је неопходно спровести како би домаћинства добила Рјешење о регистрацији сеоског домаћинства које им законски омогућава да се баве туристичком дјелатношћу. Истакла је да, осим што је то законска обавеза, регистрација доноси и низ бенефита за сеоска домаћинства попут могућности конкурисања за бесповратна средства која додјелујују Министарство економског развоја, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и друге релеватне институције.

Извршни директор агенције Меандербуг из Подгорице, Брит Бооне, је у свом излагању најпре похвалио пројекат прекограничне сарадње између Општине Плужине и Општине Фоча. Господин Бооне, иначе поријеклом Американац, се прије осам година преселио у Црну Гору како би радио на развијању сеоског туризма. Он је нагласио да Општина Плужине већ добро користи потенцијал за рафтинг, али је потребно развити и друге активности попут планинарења, планинског бициклизма и риболова, како би туристи имали одморе испуњене разним активностима и тако продужили свој боравак. Бооне је истакао да је пандемија вируса ЦОВИД-19 промијенила начин размишљања људи када су у питању путовања, тако да сада они који планирају одморе желе да их проведу даље од великих градова и гужви. Управо ово је предност Плужина и Фоче, јер су мјеста за мир и изолованост, а то многи посјетиоци из Западне Европе прижељкују.

У наредном периоду наставиће се рад са сеоским домаћинствима са подручја двије општине.

Догађај је организован у складу са мјерама у циљу сузбијања пандемије ЦОВИД-19.

[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”Evropska unija nastavlja sa osnaživanjem seoskih domaćinstava u Plužinama i Foči”]

Поделите: