Search
Close this search box.

Фоча прославила Дан општине: Највеће признање Заводу за запошљавање

Највеће општинско признање – Повеља општине Фоча уручена је данас Заводу за запошљавање Републике Српске за остварене резултате у области запошљавања, што се прије свега односи на подстицаје за текстилну фабрику, као и за програме самозапошљавања демобилисаних бораца.

Дан општине 9. мај обиљежен је Свечаном сједницом Скупштине општине, на којој су уручена општинска признања, скромније него обично, због поштовања здравствених мјера.

Повељу је у име Завода за запошљавање примио директор те јавне установе Мирослав Вујичић, који се захвалио фочанским одборницима што су, као је рекао, знали да цијене оно што је Завод урадио у Фочи у прошлој години.

„Успјели смо да сачувамо једну фирму која је била готово на издисају у Фочи. Успјели смо да нађемо стратешког партнера да та производна фирма опстане и да прошири погоне“, рекао је Вујичић.

Он је навео да је то примјер свим локалним заједницама како треба да изгледа сарадња једне локалне заједнице са републичким институцијама.

Вујичић је додао да су знатана средства издвојена и за самозапошљавање демобилисаних бораца.

„У овој години успјели смо да обезбиједимо 1.050.000 КМ само за демобилисане борце у Фочи, а то смо урадили са нашим локалним Заводом, Борачком организацијом и општином. Моје колеге у Заводу, представници општине и Борачке организације су прилично активни када су програми у питању и Фоча повлачи добар дио сресдтава, можда је друга у Српској“, навео је Вујичић.

Начелник општине Милан Вукадиновић најавио је најзначајније пројекте који су планирани у наредном периоду, међу којима су реконструкција водовода у Миљевини, рјешавање проблема замућења питке воде, градња нове градске депоније и обалоутврда, прекогранична сарадња са Плужинама…

Он је посебно истакао значај, за 17. мај најављеног, полагања камена темељца за градњу Хидроелектране „Бук Бијела“ за коју је рекао да је вишедеценијска жеља грађана Фоче.

„Надам се да ће владе Српске и Србије успјети на направе тај енергетски објекат који ће свима нама много значити у економском и сваком другом смилу. Сама изградња хидроелектране значиће вјероватно и обнову путних комуникација, јер сви смо свједоци да Фоча има заиста лоше путне комуниакције, нарочито магистралне и регионалне путеве“, рекао је Вукадиновић.

Предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић навео је да су уз редовне сједнице у овој години планиране и тематске сједнице локалног парламента.

„За 20. мај планирали смо посебну сједницу са двије тачке. Једна је изградња малих електрана на ријеци Бјелави, а друга је у вези са регионалним и магистралним путевима у нашој општини“, истакао је Драшковић.

Осим Повеље општине, на свечаној сједници уручено је и пет захвалница, те 12 новчаних награда од по 500 марака.

Први пут су заједно награђени најбољи ђаци и студенти из Фоче, а њихове слике ће, како је најавио начелник Вукадиновић, бити истакнуте на билбордима на улазу у град, што ће бити пракса и наредних година.

Међу њима је и Исидора Арсеновић, студент пете године Медицинског факултета у Београду, којој је ово други пут да је награђена за Дан општине.

„Много сам срећна и могу да кажем да ми ниједно друго признање није толико значајно као признање мог града, иако сам добијала и неких других награда, тако да је изузетна част“, рекла је Исидора.

На свечаној сједници је истакнуто да је Фоча у Другом свјетском рату имала велику улогу борби против фашизма, па с правом Дан општине обиљежава 9. маја, када се широм свијета слави побједа над нацистичком Њемачком.

За вријеме Фочанске републике, од 20. јануара до 10. маја 1942. године, када је у Фочи боравио Врховни штаб са Титом на челу, донесени су „Фочански прописи“, први правни акти нове Југославије.

У то вријеме у Фочи су лијечени партизански борци након Игманског марша, установљена је данас чувена Војно медицинска академија, као и звање народног хероја Југославије.

На подручју општине Фоча водиле су се и завршне борбе велике Битке на Сутјесци.

Поделите: