Search
Close this search box.

Иницијатива за увођење зубних амбуланти у фочанске школе

Чињеница да здравље зуба код дјеце није на задовољавајућем ниво, на шта годинама указују стоматолошка истраживања у Српској, а да је сa друге стране велики број незапослених стоматолога, опредијелили су руководство општине Фоча да покрене инцијативу да се у фочанске школе уведу зубне амбуланте.

На ову проблематику указали су и одборници Скупштине општине Фоча на посљедњој сједници, а њихов приједлог о увођењу зубних ординација подржао је начелник општине Милан Вукадиновић, који је данас о томе разговарао са директорима основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ Блашком Трифковићем и Јеленом Чанчар и директором Средњошколског центра Крстом Ивановићем.

Након састанка је речено да ће иницијатива да се у ове школе уведу зубне амбуланте бити упућена Министарству просвјете Републике Српске.

Начелник Вукадиновић истиче да је у Фочи велики проблем незапосленост стоматолога.

„Велики број људи ми се јавио у вези са тим проблемом, а неколико одборника је дискутовало на тему школских зубних амбуланти, што је веома добра и квалитетна идеја и ја сам планирао да је подржим. Са директорима школа сам причао о томе да ли постоје простори у школама за те намјене, те да видимо како даље да идемо у фазу реализације ове идеје“, каже Вукадиновић.

Први корак је упућивање инцијативе Министарству просвјете Републике Српске.

„Да видимо шта Министарство може да понуди и омогући. Општина Фоча ће сигурно изнађи могућности да адаптира те просторе, а можда кроз неки пројекат да пробамо да их опремимо“, рекао је Вукадиновић.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Јелена Чанчар каже да неке од школа имају довољно простора за зубне амбуланте, док то није случај са овом школом.

„Ми имамо мало проблема са простором, због тога што имамо продужени боравак који збрињава велики број дјеце у току дана. Међутим, у догвору са општином могли бисмо изнаћи рјешење, ако то буде у интересу локалне заједнице и стоматолога“, навела је Чанчарева.

На  сједници, којој је присуствовао и предсједник Ателетског клуба „Сутјеска“ Жарко Тодовић, разговарало и о организацији традиционалних Уличних ноћних трка.

Договорено је да се ова спортска манифестација, уколико дозволе здравствене мјере, одржи 4. септембра.

„Очекујемо више од 350 учесника. Организоваћемо 24 трке-од цицибана до сениорске трке, дуге три километра, која ће ићи кружном путањом преко дринских мостова“, рекао је Тодовић.

Начелник Вукадиновић позвао је грађане Фоче који су заинтересовани за ноћне трке да пријаве своју дјецу.

Поделите: