Иницирано братимљење градова састанак начелника Милана Вукадиновића са челницима Херцег Новог

Предсједници општина Херцег Нови и Фоча, Стеван Катић и Милан Вукадиновић састали су се данас како би разговарали о повезивању и сарадњи два града. Из Општине Фоча упућена је иницијатива за братимљење, са којом су се сагласили представници херцегновске локалне управе. Како је истакнуто на састанку, два града већ годинама сарађују и постоји обострана заинтересованост да тај однос буде озваничен братимљењем. Договорено је да ће у наредном периоду бити настављена комуникација како би били остварени сви формални предуслови за потписивање споразума.
Осим чињенице да су Херцег Нови и Фоча градови херцега Стефана Вукчића Косаче, ове двије општине повезује блискост међу људима, која се огледа у чињеници да је Нови годинама омиљена дестинација за туристе из Фоче и да постоје бројне везе међу породицама.  Такође, оба града су усмјерена да се развијају као оутдоор и фестивалске дестинације, те је договорена размјена добрих пракси када је у питању туризам, организација манифестација и управљање парком природе.
Препозната је и могућност за сарадњу у области здравственог туризма и запошљавања, с обзиром на чињеницу да Херцег Нови има Институт Игало, а Фоча Медицински факултет.
Челници двије општине разговарали су и о потреби уређења путне инфраструктуре на правцима који повезују Црну Гору и Босну и Херцеговину, као једном од најважнијих развојних питања. Сагласили су се да је ово тема од обостраног интереса, чије рјешавање на државном нивоу треба иницирати заједничким снагама.
Састанку у Кабинету предсједника Општине Херцег Нови присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, потпредсједник Мирко Мустур, савјетник предсједника Ненад Витомировић, а у име Општине Фоча замјеница начелника и начелница за привреду и друштвене дјелатности, Весна Рашевић и Оливера Елез.
Подели

Наши пријатељи

Translate »