Search
Close this search box.

Вечерас пијукање, сутра ватромет, а на Божић први пут ломљење чеснице

Старим народним обичајем пијукања, у Храму Светог Саве у Фочи вечерас ће бити најављен долазак најрадоснијег хришћанског празника Божића.

У сарадњи са Црквеном општином, четврту годину у низу овај обичај организује Дјечија играоница „Звједица Клинцоград“, а ове године у оквиру манифестације “Зима у Фочи”.

Из године у годину, све више фочанске дјеце долази на „пијукање“ да опонашењем пилића у слами разасутој по храму скупљају слаткише, којима их засипају свештеници.

Из Играонице „Звједица Клинцоград“ позвали су дјецу да са родитељима дођу у Храм Светог Саве на вечерњу службу која почиње у 18,00 часова, а пијукање је у наставку, око 18,30.

Због велике гужве на Бадње вече, овај догађај се организује дан раније – на Туциндан.
Испред Храма Светог Саве сутра ће, на Бадње вече, бити организован културно-умјетнички програм и ватромет, најављено је из општине.

Након вечерње службе, која почиње у 18,00 часова, и традиционалног налагања бадњака у 18,30, локална управа и Црквена општина заједно ће организовати културно-умјетнички програм у којем ће учествовати гуслари и пјевачке изворне групе.

Наступиће чланови Гусларског друштва „Херцег Шћепан“ и мушких изворних група „Плави невени“ и „Огњишта“.

Уз свјетслост бадњака, небо изнад Фоче обасјаће ватромет.

У овом храму на Божић ће први пут бити организовано ломљење божићне чеснице.
Како је најављено из општине, ломљење чеснице је након вечерње службе на Божић, у петак 7.јануара у 18,30 часова.

Извор: Радио Фоча

Поделите: