Министар Пашалић и дрвопрерађивачи у Фочи договорили промјену правилника о расподјели обловине

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић најавио је данас у Фочи, након састанка са дрвопрерађивачима и начелником ове општине Миланом Вукадиновићем, промјену правилника о расподјели дрвних сортимената да би се омогућиле веће количине сировине прерађивачима у општинама у којима је дрво најважнији привредни ресурс.

Састанку у згради општине Фоча присуствовали су дрвопрерађивачи из Фоче, Сокоца и Хан Пијеска, као и директор „Шума Српске“ Славен Гојковић.

Договор је постигнут након вишечасовног и како је министар Пашалић рекао тешког разговора.

 

„Дефинитивно ћемо наћи рјешење за локалне дрвопрерађиваче овдје и у том смислу мијењамо акте којим се дефинише расподјела дрвних сортимената. Фирме које привређују у локалним заједницама које су богате шумским сортиментима имаће тим новим актима предност и надам се да ћемо добацити до љествице, коју су дрвопрађивачи изнијели, а то је 80 одсто сјечивог етата на територији општине“, навео је Пашалић.

Он је додао да с друге стране очекује разумијевање и стпљење дрвопрерађивача.

„Треба нам времена да то постигнемо, али ми ћемо већ крајем фебруара имати састанак у Привредној комори, гдје ћемо изаћи са тим документима и очекујемо да ће се постићи јединство око начина бодовања и да ће људи бити задовољни. Оно што генерално оптерећује дрвопрерађивачки сектор јесте да „Шуме Српске“ не могу у потпуности да изађу у сусрет дрвопрерађивачима, јер је наш сјечиви етат око два милиона кубика, а њихове потребе су готово пет милиона кубика“, рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, број дрвопрерађивача се повећава, а додатни проблем ове године је мањи етат од прошлогодишњег за 40.000 кубика.

„Вјерујем да ћемо успjети да постигнемо ефекат какав људи овдје очекују, свјесни чињенице да у Фочи и нема неке алтернативе када је у питању привреда. Не смијемо да отежавамо услове људима који овдје привређују, већ супротно да им помогнемо да запосле већи број радника, да људи не одлазе са овог подручја“, додао је Пашалић.

Предсједник фочанског Удружења дрвопрерађивача Горан Ђуковић каже да је у овој општини у дрвопреради запослено око 200 радника, те да имају велике проблеме због превеликог одлива сировине у општине гдје шума није стратешки ресурс.

„Министарство ће у току овог мјесеца припремити приједлог измјене правилника, организоваће се јавна расправа у Привредној комори и надамо се да ћемо на задовољство свих доћи до дуготрајног рјешења, које ће унаприједити пословање у овој регији. Очекујемо да минимално задржимо 80 одсто сировине на територије ове три општине, то је став нашег Удружења“, рекао је Ђуковић.

Домаћин састанка, начелник општине Фоча Милан Вукадиновић нада се да ће данас договорени закључци допринијети да фочански дрвопрерађивачи и њихове колеге у Сокоцу и Хан Пијеску добију неопходан минимум сировине за опстанак погона.

„Имамо разумијевање министарства и надам се да ће се на састанку у Привредној комори крајем фебруара и дефинитивно доћи до рјешења. Састанак је био конструктиван, било је одређених несугласица, али овакви састанци управо су и предвиђени за такве ствари и најбољи су пут за рјешавање проблема“, рекао је Вукадиновић.

Пашалић и Вукадиновић разговарали су и о изградњи обалоутврда на Дрини и Ћехотини.

Како су навели, тренутно се врши пројектовање насипа и чим се пројектне активности заврше, етапно ће се тражити средства за радове.

Након састанка учесници су обишли дрвопрерађиваћке погоне у Броду на Дрини и на Баљевом Пољу.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »