Search
Close this search box.

Захвалност народу Јапана за допринос обнови школе

Амбасадор Јапана у БиХ Ито Макото посјетио је фочанску Основну школу “Свети Сава” у којој је за пројекат реконструкције подова и тоалета Влада Јапана уложила 140.000 КМ. Замјеном дотрајалих подова и мокрих чворова ученицима и наставницима створени су бољи услови за боравак, рад и учење.

Средствима Владе Јапана прије двије године почела је прва већа реконструкција зграде ОШ „Свети Сава“, која је изграђена још 1958. године, на шта се потом надовезао пројекат енергетске ефикасности Владе Српске. Тако су заокружени сви крупни инфраструктурни захвати, а школа је добила потпуно нови изглед. Огроман напор у реализацији пројеката уложило је руководство школе.

-Веома нам значи овај пројекат, поготово због хигијене, што је основни услов да се дјеца осјећају лијепо у школи, да имају тоалет какав треба да имају у 21. вијеку. Такође, подови су били у веома лошем стању, без изолације, а сада је то све урађено на такав начин да су услови одлични- истакла је директорица Јелена Чанчар.

Успјешним завршетком пројекта задовољни и донатори. Посебна радост због раздраганости ђака који сада уче у квалитетном и условном амбијенту. Амбасадор Јапана Ито Макото најављује продубљивање сарадње са Фочом и у другим областима, те скорији састанак са руководством општине.

-Свакако да ће бити наставка сарадње и нових пројеката. Данас сам схватио да Фоча уопште није далеко од Сарајева, само око сат и по ми је требало да дођем овдје. У мају ћу поново посјетити Фочу у вријеме Свјетског првенства у рафтингу на ријеци Тари, у којем ће учествовати и тим из Јапана, а свакако да бих волио састати се са начелником општине и разговарати о даљој сарадњи-рекао је јапански амбасадор.

Захвалност амбасадору и народу Јапана на свим досадашњим бројним пројектима и помоћи у Фочи, те јасна опредијељеност за наставак међусобне сарадње стигла је и од начелника општине Милана Вукадиновића.

-Обавићу у наредном периоду састанак са амбасадором да видимо које су додатне могућности сарадње и помоћи Владе, односно народа Јапана нашој општини, Републици Српској и БиХ- рекао је Вукадиновић.

У знак захвалности народу Јапана, основци су за вискоког госта и искреног пријатеља, припремили свечани дочек и приредбу. Поред више ђачких поклона, амбасадору Јапана директорица школе Јелена Чанчар уручила је и школско признање.

Поделите: