Влада одобрила 40 милиона КМ за путеве од Фоче према Тјентишту и Шћепан Пољу

Влада Републике Српске дала је сагласност “Путевима Републике Српске” за изградњу нове дионице пута Гацко-Фоча, дионица Тјентиште-Брод на Дрини, поддионица од Тјентишта до Космана, укључујући и мост на ријеци Дрини, те реконструкцију магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље, укупне вриједности 40 милиона КМ.

Средства неопходна за финансирање ових инвестиција биће дозначена из републичког буџета, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Ове инвестиције биће реализоване у периоду од двије године од дана закључивања уговора о реализацији.

Процијењена вриједност прве инвестиције изградње магистралног пута Гацко-Фоча, дионица Тјентиште-Брод на Дрини којом се обухвата изградња нове трасе постојећег магистралног пута у дужини приближно 11 километара од Тјентишта до Космана, укључујући мост на ријеци Дрини је око 30 милиона КМ.

За реализацију овог пројекта до сада је урађен генерални пројекат.

Планирана поддионица се одваја од постојеће трасе магистралног пута на мјесту гдје се Сутјеска улива у Дрину /Косман/ и наставља да прати кањон Сутјеске до Тјентишта.

Друга инвестиција обухвата рехабилитацију магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/ – Хум /Шћепан Поље/ у дужини од око 20 километара и њена процијењена вриједност је око 10 милиона КМ.

Полазећи од чињенице да реализација предметних пројеката има за циљ развој и унапређење саобраћајне инфраструктуре, те брже и безбједније одвијање саобраћаја, као и повезивање Републике Српске са сусједним државама, Влада је усвојила одлуку којом се задужују “Путеви Републике Српске” да реализује ове пројекте, додаје се у саопштењу.

Скупштина општине Фоча у више наврата је, а посљедњи пут у јануару ове године, изразила незадовољство стањем магистралних и регионалних путева на подручју ове локалне заједнице и надлежним институцијама Републике Српске и БиХ упутила захтјев да се коначно крене у обнову путне мреже.

Магистрални и регионални путеви нису безбједни за саобраћај и представљају препреку за економски развој Фоче и шире регије, констатовано је у скупштинском закључку.

Одборници су једногласно усвојили закључак у којем су истакли да је путна мрежа у веома лошем стању и да су становници незадовољни уз апел да је потребно да се магистрални пут Брод на Дрини-Шћепан Поље што прије цијелом дужином прошири на пет метара и асфалтира уз израду одбојних ограда, те да се убрзају активности како би почела изградња нове трасе тог и пута Брод на Дрини-Тјентиште.

Уз ова два правца, апеловано је и да се што прије покрену активности за реконструкцију магистралног пута Фоча-Годијено, који даље води према Чајничу, те регионалног пута према Челебићима и граници са Црном Гором, односно према општини Пљевља.

Подели

Наши пријатељи

Translate »