Дрина и Ћехотина добијају обалоутврде са уређеним шеталиштим

Сталним страховањима становника Фоче, при облиним падавинама и топљењима снијега, да би могли бити поплављени требало би да дође крај планираном изградњом обалоутврда, а из локалне управе напомињу да ће се уз заштиту водити доста рачуна и о лијепом изгледу и функционалности обала, тако да је предвиђено и уређење пјешачке зоне са шеталиштем и зеленим појасом.

Као један од пет водозаштитних приоритета у БиХ, регулацију корита Дрине и Ћехотине финансираће ЕУ и Свјетска банка, а у току је израда пројектне документације.

Урађен је идејни пројекат на који је општина, након одређених корекција, дала сагласност и тренутно се чека сагласност Јавног предузећа “Воде Српске”, да би се могло ићи у израду главног пројекта.

Првобитни пројектни задатак је на захтјев општине проширен, тако да је појас обалоутврда на ријеци Дрини повећан са 1.200 на 1.800 метара, а на ријеци Ћехотини са 1.100 на 1.300 метара.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ранко Поповић изјавио је Радио Фочи да је планирано да се обалоутврде на Дрини, са обје стране, раде од моста код зграде општине до Универзитетске болнице, а на Ћехотини од ушћа узводно обје стране до моста код Средњошколског центра.

Резултати геодетских снимања и испитивања терена, те хидрауличких прорачуна пројектанта, одредили су да се на неким дијеловима обала пројектују дупле косине, а понегдје вертикални зид.

У првој фази радиће се најризичније подручје- десна обала Дрине од паркинга испод насеља у Улици Петра Бојовића до ушћа, затим обје обале Ћехотине до пјешачког моста код Основне школе “Свети Сава” и даље испод ушћа десна обала Дрине до спортског терена у Доњем Пољу.

Поповић наводи да ће се око базена морати да уради зид, који неће бити доминантан, али ће бити усклађен са заштитом, јер се не би могла добити грађевинска дозвола ако се не обезбиједити стогодишња заштита од поплава.

На каменом обложени зид, како појашњава Поповић, настављаће се стаклена ограда дебљине 30 милиметара и имаће функцију да штити од поплава, а да истовремено не ограничава поглед на ријеку.

“То је дио који се и у прошлости показао, а и код ових самих испитивања, као наопаснији и који највише плави, тако да нам је приротет приротитета. Зид ће бити обложен каменом са надвишењем у стакленој огради, што је лијеп детаљ који ће давати визуру према ријеци, јер не идемо на варијанту да се оградимо да не можемо да видимо ријеку”, каже Поповић.

Обалоутврде ће већим дијелом бити урађене као дупле косине у камену, са зеленим појасом и шеталиштем, што су, како наводи Поповић, најљепши детаљи.

Он истиче да се посебно водило рачуна и о уском дијелу лијеве обале Ћехотине, познатијем као рива, испод ћехотинских мостова, на којем је предвиђено да се уради проширење у виду конзоле, односно терасе изнад саме ријеке, са стакленом оградом.

Конзола ће ићи од пјешчаког моста код Основне школе “Свети Сава”, испод два ћехотинска моста, до кошаркашког терена Градског стадиона.

“Тај дио је узак, а доста прометан, пролази доста пјешака, ђака, тако да смо у договору са пројектантима направили рјешење које је најбоље- да се уз обалоутврду са зидом уради и конзола са стакленом оградом. Шеталиште ће бити проширено за ширину тротоара и безбједно са пјешаке”, навео је Поповић.

Он додаје да ће препознатљив детаљ бити и шеталиште на десној обали Ћехотине.

“На десној обали Ћехотине, обалоутврда са косином и шеталиштем иде од моста код Средњошколског центра и прекида се само на једном мјесту код бране на Ћехотини, због једног зида, а онда се наставља комплет трасом којом смо навикли да шетамо, парком поред вртића и студентских домова”, рекао је Поповић.

Идејни пројекат је завршен и почетак радова услиједиће након израде главног пројекта, а радови ће ићи у етапама у зависности од прилива средстава.

У општини очекују да би до краја ове или најкасније почетком идуће године све пројектне активности требало да буду завршене.

Подели

Наши пријатељи

Translate »