Search
Close this search box.

Исплаћен нови вид подршке малим фочанским газдинствима

Општина Фоча први пут је, поред редовних подстицајних средстава за пољопривреднике, издвојила и додатних 49.000 КМ за подршку недовољно развијеним газдинствима за повећање сточног фонда, па је по 1.000 КМ одобрено за 49 корисника, који су задовољили услове јавног позива.

Предност за остваривање ове врсте новчане помоћи, која је исплаћена данас, имали су демобилисани незапослени борци, ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца, а који не испуњавају услове о броју грла потребних за редовни подстицај.

Начелник општине Милан Вукадиновић одржао је данас састанак са одабраним корисницима и информисао их да ће ова врста новчане подршке бити настављена.

„Идеја је била да они људи који не могу да добију подстицај за пољопривреду, како општински, тако и републички, да им на неки начин помогнемо да прошире сточни фонд да достигну услов за подстицај или да она популација која је најугроженија покрене неки вид пољопривредне производње на својим имањима, да би касније од тога могла да живи. Сада смо укључили 49 људи, а сви остали који желе да раде на овај начин и они који у овом позиву нису прошли, позивам их да се опет обрате општинском одсјеку за пољопривреду и наћи ћемо начин да им помогнемо“, рекао је Вукадиновић.

Он је додао да ће свима који докажу да су уложили ову помоћ у пољопривредне капацитете општина наставити да пружа овај вид помоћи.

Међу корисницима новчане подршке је и Василије Давидовић из села Горња Брда, демобилисани борац, који је без заспослења готово 30 година.

„Тренутно држим десет великих оваца и планирам да повећам фонд да бих могао од тога живјети. Захвалио бих се начелнику Вукадиновићу, који је први на овај начин изашао у сусрет демобилисаним борцима и људима који живе на селу као повратници“, рекао је Давидовић.

Млађен Пљевачић из Превраћа рекао је да ће помоћ искористити да прошири шталу и да набави двије краве.

Помоћ ће добро доћи и породици Стоје Мићевић у Патковини, која држи 40 оваца и три краве.

„Никада нисмо добили подстицај, све смо се сами борили, како смо знали и умјели, правили шталу, дјецу школовали. Ова помоћ од општине добро ће нам доћи да купимо сијена и хране стоци, а мислимо и још коју овцу да купимо“, рекла је Мићевићева.

Локална управа је у 2021. години повећала грант за пољопривреду на 167 хиљада марака и то смањивањем прага за остваривање редовног подстицаја, као и увођењем овог вида подршке недовољно развијеним газдинствима.

Подстицаји су додијељени за шталске капацитете и механизацију, подизање воћњака, за подршку сточарској производњи, малинарство, пчеларство и друге видове пољопривреде.

Уз ова намјенска средства, општина је суфинансирала и више пројеката, тако да је укупно за пољопривреду издвојено 233.000 КМ.

 

Поделите: