Search
Close this search box.

На Дубу се гради спомен-крст у част погинулих Превраћана

На брду Дуб изнад Фоче озваничен je почетак изградње великог спомен- крста за 12 српских бораца из фочанског насеља Превраћ који су погинули у рату од 1992. до 1995. године.

Крст ће бити висок око 15 метара, а заједно га, на земљишту које је поклонила општина, граде мјесна заједница Душаново и Oрганизација породица погинулих бораца.

Предсједник Организације породице погинулих бораца Јанко Филиповић каже да су Одбор за изградњу споменика оформили заједно са мјесном заједницом Душаново.

„Споменик ће служити као мјесто нашег сабирања гдје ћемо одавати почаст погинулим борцима из Превраћа. Једанаести април је дан када је пала прва жртва за слободу Фоче“, рекао је Филиповић.

Начелник општине Милан Вукадиновић поручио је да ће спомен-крст бити светионик слободе српског народа.

„Општина је подржала иницијативни одбор за изградњу спомен-крста. Мислим да је локација савршено одабрана, да ће се видјети из свих дјелова и прилаза Фочи. Борци овог краја заслужују овакво спомен-обиљежје и ја се надам да ћемо уз помоћ разних донатора изградити крст у наредних нешто више од годину дана“, рекао је Вукадиновић.

Поделите: