Search
Close this search box.

Фочаци прославили свог небеског заштитника

У Фочи је јуче обиљежена крсна слава општине и Храма Светог Николе – пренос моштију светог Николаја.

Слава је обиљежена светом архијерејском литургијом, коју је у Храму Светог Николе, у присуству великог броја вјерника, предводио митрополит дабробосански Хризостом, те ломљењем славског колача и свечаном литијом улицама Фоче.

Након свечане литије, коју су уљепшала дјеца у народним ношњама из Културно-умјетничког друштва “Фоча”, као и млади фочански спортисти, ломљење славског колача обављено је и у згради општине.

Митрополит Хризостом је у литургијској бесједи истакао да је Свети Никола био правило вјере и хришћанског учења, образац кротости и смирења.

„Да и ми будемо као он, обрасци вјере, да онако како вјерујемо и живимо. То је образац, не да само исповиједамо, а да другачуије живимо, већ управо према нашој вјери тако и да живимо, као што је живио наш Свети отац Николај“, рекао је Хризостом, честитајући Фочацима славу.

Он је навео да је Свети Никола, као и Свети Василије Острошки, препознатљив као чудотворац.

„Многа су се, непребројива, чуда десила на његовим моштима, код људи који са вјером и љубављу и страхом Божјим прилазе и траже помоћ и заштиту. Господ је светим Божјим угодницима дао благодат да њиховим светим молитвама, кроз њихове свете мошти сам Бог се пројављује и чини чуда. Они су у заједници са Богом, у јединству са Богом. Господ даје благодат, она стално тече као жива вода и излива се увијек директно од Бога, али сигурно и преко Божјих угодника“, поручио је Хризостом.

Начелник општине Милан Вукадиновић честитао је славу фочанском свештенству, суграђанима и радницима општинске управе.

„Свечана литија је била величанствена и захваљујем се свима који су учествовали, посебно Културно-умјетничком друштву и спортским колективима који су се одазвали и употпунили прославу. Након паузе због вируса корона, наставили смо традицију и то ћемо да радимо и у наредном периоду“, рекао је Вукадиновић.

Храм Светог Николе, на узвишењу Ћерезлук изнад Фоче, изграђен је 1857. године за вријеме турске окупације Босне.

Славом у народу познатом као Николице обиљежава се успомена на пренос моштију Светог Николаја Мирликијског из Мале Азије у италијански град Бари 9. маја 1087. године.

Извор: Радио Фоча
Поделите: