Цвијановићева: Подршка републичких институција реализацији пројеката у Фочи

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упознала се данас у Фочи, у разговору са начелником општине Миланом Вукадиновићем, о развојним пројектима ове локалне заједнице и најавила подршку републичких институција у њиховој реализацији.

Вукадиновић је након састанка рекао да је упознао предсједницу о најважнијим пројектима, као што су зграда за младе брачне парове, старачки дом, нови градски трг и нова пијаца, партерно уређење храма Светог Саве, те изразио задовољство што општина може очекивати подршку републичких институција.

“Имамо огромно разумијевање од стране предједнице и мислим да ћемо у будућем периооду наставити са сарадњом”, рекао је Вукадиновић.

Поред подршке капиталним пројектима, Цвијановићева је обећала, како је навео Вукадиновић, да ће помоћи набавку аутобуса за превоз ђака и спортиста.

“Аутобус би се користио за превоз ђака из Лазарева, Бараковца и још неких насеља гдје постоји потреба. Ми бисмо запослили радника, а кабинет предсједника би нам помогао у набавци аутобуса, који би се викендима користио за превоз наших спортиста”, појаснио је начелник.Он је најавио да ће Цвијановићева бити покровитељ Међународног фудбалског турнира Фудбал френдс, који ће се након двије године ковид паузе, одржати у јулу.

Вукадиновић је напоменуо да Фоча има велике потенцијале за развој, од Медицинског факултета, на којем је све више страних студената, преко туристичких бисера- рафтинга на Тари, Националног парка “Сутјеска” и будућег Парка природе “Тара”, до хидроенергетских пројеката на Дрини и Бистрици, чија градња се очекује, и дрвопрераде.

Он је додао да је упознао Цвијановићеву и са проблемом недостатка довољне количине обловине за домаће дрвопрерађиваче, што би требало бити ријешено у сарадњи са Владом Српске и Савјетом министара БиХ.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић похвалила је, како је истакла, активизам начелника Вукадиновића и његовог тима, као и квалитет пројеката.

Она је навела да републичке и локалне институције заједничким снагама настављају да раде на развоју Републике Српске.

“Начелник је упознао мене, а претходно и Владу и послао одређене пројекте који су наслоњени на идеју наставка развоја. Наравно, од инфраструктуре, гдје је неопходно интервенисати, а знамо да ће предузеће Путеви Републике Српске овдје реализовати важан пројекат, па до културе, образовања, спорта и свега што је значајно за живот грађана”, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што ће моћи да обезбиједи средства за набавку аутобуса.

“Разумијем да је то важно за нашу дјецу која путују до школе, али исто тако и за спортске колективе”, навела је предсједник Српске.

Она је додала да радује чињеница да је универзитетски живот у Фочи, покретањем студија медицине на енглеском језику, попримио интернационалну димензију.

Цвијановићева је истакла да Медицински факултет и општина могу рачунати на републичку подршку да се заједничким снагама афирмише та могућност коју Фоча има, да би било што више страних студената, што ће много значити за локалну економију.

Предједник Српске је рекла да је са начелником Вукадиновићем разговарала и о томе како поједина министарства у Влади Српске могу на убрзан начин да изађу у сусрет потребама Фоче.

“У Фочи имамо туристичке бисере на којима треба радити у будућем периоду и остаје опредјељеност Владе и других републичких нституција да рјешавамо питања у вези са Националним парком “Сутјеска”, али и све друго што је неопходно за бољи живот у општини Фоча”, поручила је Цвијановићева.

Подели

Наши пријатељи

Translate »