Search
Close this search box.

Фудбал френдс: У Фочи стасавали репрезентативци Србије Грујић, Павловић, Сергеј

Турнир „Фудбал френдс“, који ће крајем јула 16. пут бити одржан у Фочи, као једно од најквалитетнијих омладинских такмичења на југоистоку Европе, био је одскочна даска за бројне наде и таленте, данас позната фудбалска имена.

Искуство које су у мечевима са реномираним противницима из других земаља стицали под рефлекторима и пред пуним трибинама Градског стадиона у Фочи брусило је младе играче, а управо већина њих у том узрасту до наступа на „Фудбал френдсу“ није ни ималa прилику да осјети такав фудбалски амбијент.

С друге стране, фочанска публика имала је привилегију да гледа будућа позната имена, попут данашњих репрезентативаца Србије Марка Грујића, који је у Фочи предводио омладинце “Црвене звезде”, Сергеја Милинковића Савића и Мијата Гаћиновића, тадашњих омладинца новосадске “Војводине” или “Партизановог” Страхиње Павловића.

Грујић, Гаћиновић и Милинковић Савић, а уз њих и Филип Јанковић, који је са “Звездом” освојио “Фудбал френдс” 2011. године, само неколико година након наступа у Фочи, са Србијом су постали прваци свијета до 20 година у Новом Зеланду.

Претходно су Мијат Гаћиновић и Сергеј Милинковић Савић са још једним „пријатељем фудбала“ из Фоче Огњеном Ожеговићем, освојили Првенство Европе до 19 година у Литванији.

Гаћиновић је у Фочи играо 2011. и 2012. године, на седмом и осмом Фудбал френдсу, а посебно се истакао на осмом, када је у побједи “Војводине” против “Сарајева” од 4:1 био двоструки стријелац.

Уз Гаћиновића и Милинковића Савића, у Фочи су за “Војводину” играли данашњи голман тог клуба Емил Роцков, садашњи првотимац “Звезде” Радован Панков и сада већ бивши првотимац “Партизана” и репрезентативац Црне Горе Небојша Косовић.

Сергеј стоји први здесна, Гаћиновић чучи први здесна, Панков стоји у средини на Фудбал френдсу у Фочи

Млади тим “Партизана” у Фочи је играо у два наврата, 2016. и 2017, а фочанској публици у сјећању су остали упечатљив наступ и мајсторије Лазара Павловића, донедавно „десетке“ првог тима црно-бијелих, као и стаменог штопера Артона Зекаја, који је из “Партизанове” школе касније потписао за француски “Лил”.

На Фудбал френдсу се 2017. године калио и данашњи стандардни репрезентативац Србије Страхиња Павловић.

Страхиња Павловић, стоји први слијева на Фудбал френдсу у Фочи

Недуго послије турнира у Фочи постао је првотимац “Партизана”, а онда су услиједили трансфери у “Монако”, “Бриж” и “Базел”, а однедавно је члан “Ред бул Салцбурга”. Са репрезентацијом Србије, као један од најпоузданијих играча селектора Драгана Стојковића, корпулентни штопер изборио је пласман на Свјетско пренство у Катару.

„Турнир у Фочи је веома квалитетан, организација је одлична, презадовољан сам навијањем, гледношћу утакмица, имали смо велику подршку, изузетна атмосфера је на турниру. Једино наш пласман можда није реалан“, рекао је Павловић након наступа на Фудбал френдсу 2017. године, када је “Партизан” завршио на седмом мјесту.

Павловић на мечу против Жељезничара на Фудбал френдсу у Фочи

У репрезентацији Србије тренутно су тројица учесника “Фудбал френдса”- Павловић, Грујић и Милинковић Савић, а не би чудило да у Катару заигра и Гаћиновић.

Једно од заштитних лица “Фудбал френдса” сигурно је и Харис Вучкић, који је са Њукаслом 2009. године освојио турнир у Фочи, а касније је заиграо за “Глазгов Ренџерс” и репрезентацију Словеније. Сада је носилац игре хрватског прволигаша “Ријеке”.

Њукасл на Фудбал френдсу у Фочи, Харис Вучкић стоји други здесна, Шејн Фергусон чучи други здесна

Познато име је и његов саиграч из омладинаца “Њукасла”, лијеви бек Шејн Фергусон, репрезентативац Сјеверне Ирске, чије продоре и центаршутеве публика у Фочи и данас памти.

У репрезентацији БиХ данас су тројица играча са Фудбал френдса.

Голман Ибрахим Шехић, учесник првог турнира у Фочи 2005. године са “Жељезничаром”, дугогодишњи је чувар мреже најбоље селекције БиХ.

У репрезентацији БиХ су и двојица Фочака- Раде Крунић, данас првотимац италијанског “Милана”, а претходно “Емполија”, “Доњег Срема”, чачанског “Борца” и “Сутјеске”, и Владан Даниловић, фудбалер португалског “Насионала”.

Раде Крунић на Фудбал френдсу у Фочи

За младе фудбалере фочанске “Сутјеске”, у којој су поникли Крунић и Даниловић, “Фудбал френдс” сигурно има и димензију више у односу на играче из већих клубова, јер они ријетко или никако немају могућност да се сусретну са тако јаким противницима.

Крунић и Даниловић добро се сјећају окршаја са “Фудбал френдса”, а Даниловић посебно утакмице против омладинаца “Црвене звезде” 2015. године у којој је са два гола допринио великој побједи “Сутјеске” од 3:2.

„Од малена ми је сан да играм против “Звезде”. Маштао сам о томе и сан ми се испунио“, остале су забиљежене ријечи Даниловића, тада младог играча “Сутјеске”, а данас првотимца “Насионала” у који је стигао преко бањалучког “Борца”.

Колико домаћим играчима значи “Фудбал френдс”, уз Крунића и Даниловића  добро знају и фудбалери “Сутјеске” који су успјели да остваре запажене фудбалске каријере, попут Бојана Михајловића и Николе Мојовића.

Кроз Фочу је продефиловала и читава плејада талентованих играча из хрватских клубова “Ријеке”, “Динама” и “Загреба”, из словеначких “Марибора” и “Олимпије”, московске “Локомотиве”, велшког “Свонсија”, као и бројни таленти из Македоније, Грчке, Аустрије, Енглеске, Русије, Пољске, Холандије, Румуније, Бугарске, Кине…

Омладинци загребачког “Динама” на Фудбал френдсу у Фочи

Вриједи поменути да је у Фочи, и то на Фудбал френдсовом Фестивалу уличног фудбала, играо и Тјаго Мануел Дијас Кореиа, познатији као Бебе, касније првотимац “Манчестер Јунајтеда”.

Након двогодишње паузе, пријатељи лопте окупиће се ове године 16. пут у Фочи.

Од 29. до 31. јула, на Градском стадиону за трофеј пријатељства бориће се омладинци “Црвене звезде”, “Војводине”, “Ријеке”, “Академије Пандев”, “Жељезничара”, “Борца”, никшићке “Сутјеске” и фочанске “Сутјеске”.

Љубитељи фудбала у Фочи опет ће имати прилику да уживају у квалитетној игри и да буду свједоци стасавања будућих фудбалских звијезда.

У оквиру турнира биће промовисана и монографија „Фудбал- мост пријатељства“ у којој су поред поменутих побрајана и друга данас позната имена европског фудбала, некадашњи учесници турнира у Фочи.

Поделите: