Search
Close this search box.

Фоча добила терен за шах на отвореном

Грађани Фоче добили су терен за шах на отвореном, па ће Трг 9. јануар убудуће бити мјесто окупљања љубитеља древне игре. Оцртавање шаховских поља и набавку фигура покренула су удружења „Млади Фоче“ и „Виа Дрине“. Њихове замисли подржала је Општина Фоча са 3.500 КМ.

Прву партију одиграле су шампионке Републике Српске и БиХ Миљана Голубовић и Софија Мимић, чланице фочанског Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“. Очекују да ће играњем шаха у новом амбијенту заинтересовати суграђане да им се придруже.

-Овај пројекат нам много значи и надам се да ћемо привући што више младих да играју и заволе шах-рекла је Миљана.

-Биће ми много драго да нам се што више Фочака придружи-каже Софија.

Партије шаха на отвореном прилика су и за представљање одличних резултата које на такмичењима постижу фочански чахисти.

-Трудићемо се да пар пута седмично дођемо на Трг у центру града, да људи виде како играмо шах. Очекујем да ће нам прилазити и гледати партије које ће трајати од сат времена до два. Надам се да ћемо прибрати симпатије-рекао је секретар Омладинског шаховског клуба „Девети јануар“ Радан Мимић.

Осим на Тргу 9. јануар, Фочаци ће под отвореним небом ум тренирати и на шеталишту у центру града, уз ријеку Ћехотину, које је обогаћено столом за шах са клупама.

-Поставили смо мермерни сто са оцртаном шаховском таблом,  који могу да користе сви грађани који воле да играју шах. Надамо се да ће се на овом мјесту окупљати све генерације и да ће наша идеја у потпуности да заживи-рекла је Јелена Алавања из Удружења „Виа Дрине“.

У Удружењу „Млади Фоче“ кажу да је реализација пројекта трајала дуже него што су замислили. Суграђане су позвали да шаховски терен и фигуре чувају, како би сви могли да уживају у игри.

-Најбитније је да је пројекат завршен и да љубитељи шаха од сада могу да играју на отвореном. Шаховско поље раније је оцртано, али смо за отварање чекали погодније временске прилике-рекао је предсједник Удружења Тодор Станковић.

Локацију за шаховски терен заједнички су одабрали учесници пројекта и локална управа.

-Терен је оцртан на правом мјесту. Постављене су и клупе за оне који желе да посматрају партију шаха. Сваки детаљ који не девастира, односно који побољшава  урбанистичку слику града оправдан је и ми ћемо такве ствари увијек подржавати-рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча Ранко Поповић.

Шаховска гарнитура на отвореном грађанима Фоче биће доступна свакодневно.

Извор: Радио Фоча

Поделите: