Search
Close this search box.

Одржана Светосавска академија у Фочи

У славу великог српског просветитеља Светог Саве, синоћ је у Градском позоришту одржана традиционална Светосавска академија у организацији Центар за културу и информисање, уз подршку општине Фоча.

Бесједу о Светом Сави говорио је доктор историјских наука са Института за савремену историју из Београда Немања Девић, који је направио паралелу између Светог Саве и Светог Стефана, за којег је навео да је попут њега и српски народ кроз историју прогоњен ради истине, нагласивши да су и 9. и 27. јануар, оба празника, међаши и историјски темељи Републике Српске.

Сва духовна дјела Светог Саве и све што је из њих изникло,нагласио је Девић, извори су живе воде из којих се српски народ напајао у вијековима робовања.

„Можда ништа друго до чудо Божије показало је да светосавски дух напаја српски народ у борби за ослобођење и уједињење и у вековима након његове физичке смрти. Показало се да четири века после смрти Светог Саве, 1594. српски народ подиже устанак под барјаком Светог Саве“, рекао је Девић.

Богат  и занимљив музички програм извели су етно појац из Подгорице Бранка Зечевић, професори Музичке академије из Источног Сарајева Данијела Газдић и Маја Станишић, фочански хор Побратимство, те ученици Средњошколског центра, Богословије и Основне музичке школе из Фоче.

Свети Сава био енергични дипломата, способни државник, саговорник краљева и царева, просвјетитељ и учитељ, највећи син српског народа и најближи Богу од цијелог нашег рода, те је његова свестраност идеал којем сви Срби требају да стреме, истакнуто је на Светосавској академији.

 

Поделите: