Search
Close this search box.

Уз помоћ општине и Kаритаса посао за 30 радника у текстилу

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић потписао је данас са представницима швајцарског Каритаса и фирме текстила “Графо Балкан” споразум о запослењу 30 текстилних радника, вриједан 350.000 КМ.

Вукадиновић је навео да ће се захваљујући овом споразуму запослити 30 нових радника са евиденције Завода за запошљавање.

“Општина Фоча учествује са 30.000 КМ и та средства намијењена су искључиво за набавку опреме и материјала. Каритас ће обезбиједити 80.000 КМ за плате и доприносе, а фирма “Графо Балкан” ће обезбиједити остатак средстава за 30 радника и биће у обавези да их задржи намање три године”, рекао је Вукадиновић новинарима.

Он је истакао да је ријеч о веома успјешном пројекту с обзиром на то да је битно свако радно мјесто.

“Наставићемо да помажемо све видове бизниса и подстицаја запошљавању. Сљедеће седмице са Каритасом ћемо расписати јавни позив за почетне бизнисе, а општина ће и у том дијелу издвојити одређена средства да пробамо да помогнемо младим људима да дођу до првог запослења”, додао је Вукадиновић.

Замјеник директора Каритаса Швајцарске у БиХ Златан Савић рекао је да је ово наставак дугогодишње сарадње са општином Фоча и другим општинама у Горњем Подрињу.

“Ово је врло успјешан пројекат инициран од општине. Ми се само придружујемо добрим иницијативама и подржавамо запошљавање локалног становништва, а ово је само један у низу успјешних пројеката са општином Фоча”, навео је Савић.

“Графо Балкан” је произвођач познате спортске опреме ГБ3 и спонзор је многим спортским колективима, а ова компанија обукла је и тим БиХ на Олимпијским играма 2021. године у Токију.

Уз спортску, препознатљиви су и по заштитној опреми, коју ће производити и у Фочи.

Директор фирме “Графо Балкан” Душко Скакић рекао је да ће обука трајати око три мјесеца и да им је у плану запошљавање већег броја радника, те да је Фоча један од градова у којима отварају погоне.

Он је навео да фирма постоји већ 20 година и да има стабилно тржиште, а да у Фочи намјеравају да производе заштитну опрему.

“Захваљујем општини Фоча и Каритасу што су препознали фирму која долази и која има озбиљне планове. Наша фирма је позната по производњи спортске и хатезе опреме, а у Фочи ћемо производити хатезе опрему, пошто људи већином знају да раде тај посао и најлакше се прилагодити”, рекао је Скакић.

Погон фирме “Графо Балкан” налази се у Карађорђевој улици у Фочи.

СРНА

Поделите: