DESETI GASTRO-FEST: FOČANSKO PIVO I ĆEVAPI UZ SLOVAČKI GULAŠ

Deseti jubilarni festival gastronomske ponude “Gastro Foča 2017” okupio je na fočanskom ostrvcetu “Brioni” tridesetak ugostitelja, restoratera, planinara, ribara, domaćinstva i druge izlagače sa područja ove lokalne zajednice i opština sa regije. Bogatstvo tradicionalne kuhinje, autentična jela, neobični specijaliteti i slatke delicije, jedinstveni mirisi i ukusi privukli su rekordan broj posjetilaca i turista koji su uživali u gastro prazniku za oči i dušu.

U jedinstvenom ambijentu motela “Brioni” na najpopularnijem fočanskom istoimenom ostrvu sve čari srpske kuhinje na jednom mjestu. Od fočanskog ćevapa, jela sa roštilja, mesa ispod sača, sa ražnja, domaćih pita, pogača, tradicionalnih peciva, sireva sa kanjona Tare i Hercegovine, specijaliteta od svježeg voća, poslastica, pa sve do domaćih likera, rakija i fočanskog piva. Mašte u dekoraciji i aranžiranju u izobilju.

Među posjetiocima najviše domaćih gostiju, ali i turisti iz Francuske, Rusije, Njemačke i Beograda.

– Ja živim u Njemačkoj, inače sam rodom iz Foče, i poslije trideset godina sam probala izuzetno ukusnu prasetinu, koje u Njemačkoj nema, i zaista je sve ovo na evropskom nivou- kaže Spomeka Zečević, koja živi u Dortdmundu.

Na kulinarskom spektaklu nezaobilazan štand konobe “Zlatna dunja” koja vješto čuva tajnu pravljenja fočanskog ćevapa koji mami i zove i one punog i praznog stomaka.ž

-Kada bih odao tajnu, oni ne bi više ne bi bili specifični. Radi se o čistom mesu, kojima se dodaje još nekih sastojaka, dorađeni su po recepturi starih majstora i s pravom stoje rame uz rame sa banjalučkim i sarajevskim. Osim toga imamo i teletinu ispod sača, domaće pogače, salate i sezonsko voćeMilan Vasović iz konobe “Zlatna dunja”.

Svježe i sočno meso sa roštilja, ispod sača, sa ražnja, uz domaće pite, burek i zeljanicu, predstavio je restoran Brioni. Degustirao se i specijalitet kuće “Epigram na kućanski način” koji se sprema već četiri decenije.

-Sastoji se od podloge riže sa šampinjoninma, piletine, teletine, pohovane, punjene, jela sa roštilja,  a sve su domaći proizvodi, prelivi, ražnjići sa povrćem i voćem-ističe Dragan Ćalasan, šef restoranske sale motela Brioni.

Posjetioci su se šetali od mesnih majstorija pa sve do ribljih i planinarskih specijaliteta. Drinskog škobalja spremali su fočanski ribari, a planinari su skuvali kotlić i domaći prebranac koji su začinili planinskim travama.

Prvi put na Gastro-festu vojnici LOT tima iz Slovačke, koji su predstavili svoje nacionalno jelo – gulaš sa knedlama uz slovačko pivo, rakiju i liker.

– Slovačka tradicionalna jela uglavnom, gulaš u kombinaciji govedine i svinjetine pri čijem spremanju se koristi šest litara piva, zatim knedle koje nema na ovim prostorima, odnosno pareni hljeb koji se služi uz gulaš, liker “Tatratea”, kao i druga alkoholna pića-naveo je Mirza Neradin, član LOT tima.

Slatko carstvo neobičnog dekora i ove godine na štandu restorana “Mocart”.

– Spektar najrazličitijih poslastica i kolača ali i slane specijalitete, ljudi su navikli na naše proizvode, a ljeti su baš traženi-rekao je Milan Krstić iz restorana “Mocart”.

Izlagali su i  pčelari, proizvođači zdrave hrane, poslastičari, lokalna udruženja, mljekara “Perfeto plus” iz Nevesinja, Sinema klub Foča, Naša mala destilerija iz Istočnog Sarajeva, mesara “Nerić” iz Rogatice, višegradsko Udruženje žena “Soko” i pekara “Adria”.

-Predstavili smo zdravu hranu koju uzgajamo, žitarice od heljde, ječma , pšenice, pohovane palačinke sa heljdom, pitu od heljde, kukuruzne pite, sve domaće i zdravo-kaže Veselinka Pejović, jedna od uzgajivača zdrave hrane.

Ručno rađene makete kuća, zamkova i manastira sa prostora bivše Jugoslavije predstavio je Gačanin, Lazar Zimonjić, a pregršt rukotvorina izradile su i  vrijedne fočanske domaćice.

Na svakom koraku izraz dobrodošlice, domaća rakija i likeri vrijednih Fočaka.

Svi su se na kraju zaustavili da probaju fočansko pivo “Raft” koje pravi Boban Janković.

– U pitanju je domaće pivo rađeno po receptima koji su stari po tri, četiri vijeka, od sastojaka korisimo vodu, ječam, kvasac, slad, bez ikakvih dodataka, potpuno prirodan proizvo. Kvacse i sladove iz Belgije, Njemačke, Amerike, Slovenije, domaća je samo voda , ljubav i struja-priča Janković.

Jubilarni deseti festival čiji je cilj promocija gastro-kulture kao jednog od važnih dijelova kompletne turističke ponude priredjuje Turistička organizacija Foča.

– Iz godine u godinu fočanski ugostitelji sve više se trude da na svom meniju imaju razna tradicionalna jela. Efekat toga je pozitivna povratna informacija, odnosno odlični utisci gostiju koji dolaze u Foču. Oni su oduševljeni tradicionalnim jelima koja nude restorani i proizvođači zdrave hrane-rekla je Ljeposava Đajić, direktorka TO Foča.

Gastro fest već deceniju dokaz je bogatstva tradicije i ponosa srpskog naroda, ali i još jedan pokazatelj da je Foča opština u kojoj turizam ima veliku šansu.

 

happy wheels