KONFERENCIJA BEBA U FOČI: POMOĆI PORODICE DA BUDU BROJNIJE

Manifestacija „Konferencija beba“ čiji je cilj afirmisanje nataliteta jačanjem istinskih vrijednosti porodice, okupila je u Foči 90 beba do dvije godine starosti rođenih u protekla 24 mjeseca.

Sa osme smotre beba, koju zajedno oranizuju opština Foča i resorno ministarstvo, poručeno je da su promocija porodice i zdravog rađanja, kao i povećanje broja rođenih prioriteti nadležnih institucija.

Za satak vremena druženja u Gradskom pozorištu izabrali su tročlano predsjedništvo, za koje su obezbijeđene novčane i druge nagrade.

Titulu predsjednice ponijela je jednoipomjesečna Sofija  Mićević, prvi potpredsjednik je Pavle Kulić, koji je na svijet došao prije mjesec dana, dok je dvogodišnja Anika Radović, izabrana za drugu potpredsjednicu.  Nagradu je dobila i najporodica Njegoša i Tatjane Badnjar iz Popovog Mosta, koji imaju petoro djece.

Sofijin otac, pedesetjednogodišnji Miro Mićević istakao je da ovakve akcije doprinose poboljšanju nataliteta.

-Najvažnije od svega je da se djeca rađaju. Mi smo se potrudili da dobijemo treće dijete, koje nas je mnogo obradovalo-rekao je Mićević.

Foča je 32. lokalna zajednica u Srpskoj u kojoj je ove godine održana ova manifestacija.

-Ministarstvo organizuje Konferenciju beba kao podršku tradicionalnoj porodici i boljem natalitetu. Suština je u tome da bi svaka porodica trebala da ima barem troje djece, jer nam to treće dijete obezbjeđuje prostu reprodukciju-rekla je Jasmina Davidović, resorni ministar.

Podsjetila je da ministarstvo izdvaja 600 KM za trećerođenu bebu u porodici, a za četvrtu 450 KM, te da će ona lično nastojati da se ti iznosi povećaju.

I opština Foča nastoji da kroz više mjera podstakne porodice da budu brojnije.

– Mi svako trećerođeno dijete, kao i svako novorođenče u porodici u kojoj roditelji ne rade darujemo sa 1 000 KM, a godinama finansiramo i vantjelesnu oplodnju. Ovih dana završen je konkurs i odabrano je sedam žena koje će dobiti vantjelesnu oplodnju-rekla je Branka Salamadija, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

 

 

 

 

happy wheels