OSAM TIMOVA IZ PET DRŽAVA BIVŠE JUGE SKLAPAJU NOVA PRIJATELJSTVA U FOČI

Međunarodni omladinski turnir Fudbal frends u Foči već 13 godina, vrhunskom organizacijom, međusobnim odnosom protivnika, kvalitetom igre i porukom koju mladi fudbaleri šalju, potvrđuje da s punim pravom nosi taj naziv, istakli su učesnici na pres konferenciji uoči početka ove fudbalske svetkovine.

Od danas do nedjelje, na Gradskom stadionu u Foči biće odigrano 12 mečeva u kojima će osam timova uzrasta do 17 godina iz pet država bivše Jugoslavije imati priliku da se uporede, što je od velikog značaja za sazrijevanje mladih igrača, ali i da se druže međusobno i sa Fočacima.

Trofej prijateljstva osvojen prošle godine brani „Rijeka“, a trener ovoga tima Renato Pilipović ističe da u Foču uvijek dolaze sa posebnim emocijama.

-Volimo Foču, volimo ljude u Foči i veoma smo srećni i uzbuđeni kad god krećemo na “Fudbal frends”. Što se tiče nogometa, čast nam je da igramo protiv ovakvih rivala koji su najveći klubovi iz bivše države. Pokušaćemo da odbranimo naslov, a svojim ponašenjem i igrom trudićemo se da dobijemo poziv i naredne godine, jer se ovdje zaista osjećamo kao kod svoje kuće- rekao je Pilipović, čiji tim danas igra protiv podgoričke “Budućnosti”.

Najveća poslastica prvog dana turnira biće susret kadeta “Partizana” i “Crvene zvezde”, koji će prvi put u Foči odmjeriti snage.

Beogradske crno-bijele sa klupe predvodi nekadašnji fudbaler ovog kluba Slađan Šćepović.

-Došli smo sa mlađim 2001. godištem, tek smo počeli pripreme i prioritet nam je da se dobro spremimo za narednu sezonu, a upravo će nam tri utakmice u Foči dobro doći. Foča je lijep grad, domaćini su dobri, tako da su utisci odlični-rekao je Šćepović.

Trener mladog tima “Crvene zvezde” Zoran Perković ističe da su ova dva kluba veliki rivali, ali da su van terena i treneri i igrači veliki prijatelji.

-Nadam se da će i ova utakmica proteći u takvom duhu, nek pobedi bolji. Rezultat jeste bitan, ali je u drugom planu, ovo je turnir prijateljstva i glavni cilj je druženje- rekao je Perković.

Idejni tvorac turnira i predsjednik beogradske Asocijacije „Fudbal frends“ Zoran Avramović kaže da Foča godinama ulaže veliku energiju da pokaže svijetu da je grad otvorenog srca.

-Da je grad koji zaslužuje ovako velike klubove i da fudbal ima drugu dimenziju, da nije samo igra i da nije ni samo novac. Danas počinje još jedna divna priča-rekao je Avramović.

Predsjednik Organizacionog odbora, načelnik opštine Radisav Mašić kaže da su Fočaci srećni što će sklopiti nova prijateljtva.

-Potrudićemo se da naši gosti i ovoga puta odu iz Foče sa željom da se ponovo vraćaju-naveo je Mašić.

Prvi susret “Sutjeska”-“Vardar” igra se danas u 16,30, a od 18,00 časova sastaju se “Rijeka”-“Budućnost”. U 19,00 časova je svečano otvaranje, nakon čega će uslijediti vječiti derbi izmešu “Zvezde” i “Partizana”. U posljednjem meču prvog dana, od 21,00 čas, sastaju se “Maribor”-“Željezničar”.

 

happy wheels