Opštinska vlast, predvođena načelnikom Radisavom Mašićem, u protekle četiri godine radila je javno, odgovorno, oprezno i pošteno, sve svoje obaveze izvršavala je na vrijeme i radila u unteresu građana. Stabilan budžet, domaćinsko, odgovorno i javno trošenje budžetskih sredstava, ostvareni suficit, brojni infrastrukturni višemilionski projekti koje je započela i čija je ralizacija u toku-samo su neki od rezultata tokom četvorogodišnjeg mandata.

Naime, kada je na kraju 2012.godine preuzela upravljanje opštinom, aktuelna vlast zatekla je veoma teško finansijsko stanje opštinskog budžeta.

Ukupna dugovanja iznosila su oko 7 miliona, od čega je na kratkoročne obaveze otpadalo oko 3,5 miliona. To je praktično značilo da je jedan godišnji budžet unaprijed potrošen, te da se 3,5 miliona moraju platiti u veoma kratkim rokovima, najčešće u roku od 60 dana.

Opštinu je, u isto vrijeme, opteretilo 65 sudskih presuda koje su bile izvršne i po kojima je za 30 dana trebalo isplatiti više od 1,4 miliona maraka iz budžeta opštine.

Racionalnim, domaćinskim ponašanjem, štednjom i dobrom saradnjom sa Vladom i institucijama RS, dug je saniran, budžet stabilizovan, obezbijeđena likvidnost na dnevnom nivou.

Takvu politiku, rukovodstvo opštine nastavilo je i u narednim godinama u kojima je budžet postajao sve stabilniji.

Sva dugovanja su izmirena, svi budžetski korisnici su redovno dobijali planirana sredstva, koja su se svake godine povećavala, a opština nikome nije dugovala.

Plate zaposlenima i budžetskim korisnicima sa porezima i doprinosima redovno su isplaćivane. Redovno su isplaćivane i socijalne pomoći, studentske stipendije, troškovi smještaja starih i bolesnih u domovima i socijalnim ustanovama, najugroženijim stanovnicima uključivana je pomoć. ogrevna drva dobijale su socijalno najugroženije porodice. Svi sportski klubovi redovno su dobijali planirana sredstva.

Prvi put je budžet opštine Foča ostvario suficit. Na kraju 2015.godine na opštinskim računima bilo je 1,4 miliona više sredstava u odnosu na plan.

Sa 9,6 miliona, koliko je iznosio budžet opštine u 2012.godini, povećan je na 11,6 miliona , koliko je planirano u 2016.godini.

U istom periodu imovina opštine značajno je uvećana. Vlada RS je opštini Foča, u trajno vlasništvo, prenijela objekat nedovršene termoelektrane na Brodu i bivši vojni kompleks “Livade”.

U godinama ekonomske krize i nestabilnosti, na ovaj način obezbijediti stabilan, likvidan i rastući budžet veliki je uspjeh.

U opštini Foča, u periodu aktuelne vlasti, investirano je više od 30 miliona KM, koja su obezbijeđena iz drugh izvora. Najviše sredstava obezbijedila je Vlada RS. Sredstva su usmjerena u infrastrukturne projekte od značaja za sve građane opštine.

MODERAN STUDENTSKI DOM

Novu akademsku godinu studenti Medicinskog i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta dočekaće u novom, moderno opremljenom Studentskom domu koji je svojim izgledom ukrasio grad, a u kojem će biti smješteno oko 350 studenata.

STUDENTSKI DOM I

Dom je opremljen po najvišim standardima, posjeduje savremenu kuhinju, čitaonicu sa bibliotekom, vešeraj i sve ostale prateće službe.

Investicija je koštala 4,6 miliona maraka, a finansirana je uz pomoć kreditnih sredstava Vlade RS i Vlade Austrije.

Izgradnjom studentskog doma više od 2 000 studenata u Foči dobiće savremene kvalitetne uslove za studiranje, a dom će biti na raspolaganju i stranim studentima, kao studentima na razmjeni. Ukupna neto površina studentskog doma je oko 4 517 kvadratnih metara.

STUDENTSKI DOM II

Izgradnjom studentskog doma riješen je jedan od najvećih problema na području opštine, koji je bio uslov opstanka dvije visokoškolske ustanove u Foči. Studentski dom danas je ponos i ukras grada!

 

NOVA ZGRADA BOGOSLOVSKOG FAKULTETA U CENTRU GRADA

 

Foča je jedini grad u Republici Srpskoj u kome djeluje Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“.

Za potrebe ove visokoškolske ustanove, koja Foču čini posebnom, adaptirana je upravna zgrada bivšeg kombinata „Maglić“.

fakultet-naslovna-650x390

Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči na krsnu slavu 12.maja ove godine dobio je svoju novu kuću u centru Foče u kojoj će buduće generacije studenata i profesora stanovati kroz vijekove i sticati i usavršavati znanja iz bogoslovlja. Nove prostorije u čiju je kupovinu i obnovu Vlada RS uložila oko tri miliona maraka osvještao je episkop toplički Arsenije koji je izaslanik Njegove Svetosti partrijraha Srpskog Irineja.

Dvadeset drugu proslavu krsne slave četiri stotine studenata na dva odsjeka Bogoslovskog fakulteta u Foči dočekalo je u novim prostorijama svjedočeći radost istorijskog dana ove visokoškolske ustanove.

Nova zgrada fakulteta izgrađena trudom i zalaganjem cijele društvene zajednice i najviših predstavnika vlasti RS krasiće i Foču i cijelu RS i biti na ponos i radost Srpske pravoslavne crkve i vjernika.

studenti pbf zgrada

U tom savremenom objektu, koji je dao novo lice gradu, studenti i porfesori Bogoslovskog fakulteta imaće nasavremenije uslove rada. Pored amfitetatra, učionica , kabineta , biblioteke, čitaonice i drugih pratećih sadržaja, u objektu se nalaze i apartmani za gostujuće profesore.

Jedna od mogućnosti koju donosi novo zdanje Bogoslovskog fakulteta je i da studijski program Crkvena umjetnost i slikarstvo iz Doboja bude premješten u Foču.

NOVI VODOVOD

Najveća infrastrukturna investicija u Foči u poslijeratnom periodu je rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije kojom će se u ovoj opštini riješiti jedan od najvećih problema sa kojima se građani suočavaju.

Ovim projektom vrijednim oko deset miliona evra obuhvaćena je izgradnja glavnog dovodnog cjevovoda dugog 12 kilometara, automatske hlorne stanice, rasteretne komore i 2.200 kućnih priključaka sa automatskim očitavanjem. Druga faza podrazumijeva izgradnju sekundarne mreže, napajanje vodom Dragočave i Miljevine i kanalizacionu mrežu, dok se treća faza odnosi na izgradnju kolektora.

vodovod pocetak III

Krajem prošle godine započela je prva faza obnove, čija je vrijednost oko šest miliona maraka. Uskoro će početi i druga faza projekta.

 Fočanski vodovod izgrađen je davne 1958. godine. Gubici vode, kao i kvarovi na mreži svakodnevni su, što zadaje muke građanima, ali i radnicima preduzeća “Izvor”. Sa izgradnjom dovodnog cjevovoda ovi problemi trebalo bi da budu otklonjeni.

Projektne aktivnosti u Foči počele su prije dvije godine, a za sve faze rekonstrukcije lokalna skupština je odobrila zaduženje do 10 miliona KM. Projekat Vodovod i kanalizacija u 23 opštine provode Vlada Srpske i Evropska investiciona banka, a njegova vrijednost je 100 miliona evra.

BRIGA O NAJUGROŽENIJIMA

Socijalna primanja za oko 600 lica koliko ih se nalazi na evidenciji Centra za socijalni rad u Foči, isplaćuju se redovno, zajedno sa platama zapsolenih u opštinskoj administraciji.

Za 28 lica koja se nalaze u različitim domovima i specijalizovanim socijalnim i zdravstvenim ustanovama uredno se isplaćuju troškovi boravka, kao i zdravstveno osiguranje. Iz opštinskog budžeta se za ove namjene godišnje izdvaja 1,6 miliona KM:

OGREV ZA ZIMU

U protekle tri godine ogrev za zimu dobilo je 237 porodica. Spiskove najugroženijih dostavljale su mjesne zajednice. Vrijednost pojedinačnog paketa pomoći je 400 KM. Ogrev za zimu najugroženije porodice će dobiti i ove godine.

STUDENTSKE STIPENDIJE

U periodu aktuelne lokalne vlasti studentske stipendije dobilo je 680 studenata i za te namjene je iz budžeta izdvojeno 685 000 maraka.

Stipendije dobijaju djeca poginulih boraca, djeca ratnih vojnih invalida, djeca iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe, djeca bez roditelja, najbolji studenti i redovni studenti sa prosjekom ocjena većim od 7,5.

HUMANITARNA POMOĆ

Pakete humanitarne pomoći svake godine dovija više od 100 porodica, a jednokratne novčane pomoći oko 200 lica.

GRADSKI PREVOZ

U Foči je prije tri godine uveden gradski prevoz. To je prvi put da Foča ima gradski prevoz. Uvedena je i redovna autobuska linija Foča-Banjaluka. Do 2013.godine Foča nije imala nijednu međugradsku liniju. Za sve učenike obezbijeđen je besplatan autobuski prevoz za koji se na godišnjem nivou izdvaja više od 100 000 maraka.

PODRŠKA NATALITETU

Aktuelna lokalna vlast je populacionoj politici posvetila posebnu pažnju. Prvi put u opštinski budžet uvedena je stavka koja se odnosi na podršku vantjelesnoj oplodnji. Na godišnjem nivou za ove namjene izdvaja se 25 000 maraka.

konferencija-beba-

Za svako trećerođeno dijete izdvaja se po 1 000 KM. Isti iznos, 1 000 KM, dobijaju i djeca rođena u porodicama u kojima roditelji nisu zaposleni.

BORAČKE KATEGORIJE

U periodu aktuelne lokalne vlasti stambeno je riješeno 56 porodica iz kategorije poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Za te kategorije izgrađene su dvije stambene zgrade: u Karađorđevoj 12 stanova i Lazarevu 10 stanova.

066101

Nepovratna novčana sredstva za rješavanje stambenih problema dobilo je 29 porodica, a opština je vlastitim sredstvima stambeno riješila još šest najugroženijih. Posredstvom Zavoda za zapošljavanje posao je dobilo 28 lica iz kategorije porodica poginulih, opština je u program sticanja pripravničkog staža i zapošljavanja uključila djecu poginulih boraca.

Boračkoj organizaciji , Organizaciji porodica poginulih boraca i Udruženju ratnih vojnih invalida, uredno se izmiruju preuzete obaveze.

RASELJENI I POVRATNICI

Stalna briga aktuelne vlasti su i porodice iz kategorija povratnika i raseljenih. To se, prije svega, odnosi na obnovu stambenog fonda i infrastrtukturu.

povratnici kuce II

Obnovljeno je 97 kuća, eleketromreža je obnovljena u deset seoskih porodica, tako da je na elektro mrežu ukupno priključeno 1 150 obnovljenih ili novoizgrađenih kuća.

NOVI PRIVREDNI KAPACITETI

Vlada Republike Srpske je u trajno vlasništvo opštini Foča prenijela dva značajna privredna potencijala. To su nedovršena termoelektrana na Brodu i vojni objekat „Livade“ u Foči.

Sa firmom iz Češke Republike formirano je zajedničko preduzeće koje će izgraditi energanu na Brodu, čime će se uz proizvodnju električne energije obezbijediti toplifikacija grada.

energana_foca-e1438150160567

Prostor i objekti „Livade“ služiće kao psolovna zona u kojoj će privrednici po najpovoljnijim uslovima dobijati prostor i objekte, a sve u cilju novog zapošljavanja.

U Industrijskoj zoni Brod, podsticajnim sredstvima i posredstvom Zavoda za zapošljavanje obezbijeđeno je 125 novih radnih mjesta.

 

MALE HIDROCENTRALE

U proteklom periodu izgrađena je i puštena u proizvodnju mini hidrocentrala na rijeci Govzi. Snaga centrale je 4,9 megavata, a investicija je koštala oko 12 miliona maraka. Od koncesija za proizvedenu električnu energiju, opština će na godišnjem nivou imati 120 000 do 150 000 maraka novih prihoda.

GOVZA XI

Polovinom ove godine počela je izgradnja i mini hidrocentrale Jeleč, instalisane snage 4,5 megavata. Kada bude završena i od ova centrale opština će u svojoj kasi prihodovati oko 120 000 maraka na godišnjem nivou.

govza IV

ISTRAŽIVANJA NALAZIŠTA RUDE

Do kraja ove godine na lokalitetu MZ Čelebići biće završeni istraživački radovi nalazišta rude bakra, olova i cinka. Koncesionar je u taj posao uložio više od četiri miliona maraka.

Nakon analize uzoraka definisaće se dalje aktivnosti na eksploataciji rudišta.

PODSTICAJI POLJOPRIVREDI

Poljoprivrednicima je, kao podsticaji, podijeljeno 100 plastenika sa sistemom za navodnjavanje, više od 100 hiljada sadnica maline. Poljoprivrednici su dobili i mehanizaciju za obradu zemlje, mašine za preradu voća, vodene pumpe za solarnu energiju i druge pomoći.

maline

U otkup mlijeka ukljućčeno je 30 stočara. Podsticaje iz budžeta dobija 70 poljoprivrednika, a isto toliko poljoprivrednika dobija podsticaje resornog ministarstva Vlade RS. Iz opštinskog budžeta podsticaji se izdvajaju za nabavku muznih grla, mehanizacije i novih zasada voća.

STOČNA PIJACA

Izgradili smo savremenu stočnu pijacu, za koju je sredstva obezbijedilo resorno ministarstvo u Vladi RS. Foča je na taj način, konačno, riječila jedan od velikih problema, jer se stoka, sve do izgradnje pijace, prodavala na ulici pored gradskog groblja i pored naselja u kome stanuju porodice poginulih boraca.

Stocna-pijaca-u-Foci

Pored osnovne funkcije koju ima, u objektima stočne pijace nalaze se i prostorije novoformirane Zemljoradničke zadruge sa hladnjačom i drugom potrebnom opremom.

UKROVLJEN HRAM SVETOG SAVE

Za izgradnju Hrama Svetog Save u mandatu aktuelne vlasti izdvojeno je 1 648 000 KM, od čega je Vlada RS izdvojila 1,4 miliona.

hram-foca-650x450

Ova sredstva omogućila su da se hram izida i ukrovi, završe brojni radovi, i time se stvore uslovi za bogosluženja koja se svakodnevno obavljaju u ovoj svetinji.

 

ASFALT DO SPOMENIKA U JOŠANICI

Do spomenika koji je podignut u pomen nevino stradalim mještanima Jošanice , u selu Hodžići, asfaltirana su tri kilometra puta. Investicija je koštala oko 350 000 maraka.

 

SANIRANO KLIZIŠTE

Na lokalnom putu Foča-Jošanica sanirano je veliko klizište koje je područje ove mjesne zajednice odsjeklo od grada.

Josanica

Sanacija klizišta bila  je veoma komplikovana, a posao je urađen po svim standardima struke. Obezbijeđena je kolovozna traka od šest metara i stvorene pretpostavke da se put u dogledno vrijeme u potpunosti renovira. Za ove namjene iz opštinskog budžeta izdvojeno je 210 000 maraka.

 

FISKULTURNA SALA

U OŠ “Sveti Sava” sanirana je i opremljena fiskulturna sala, koja je punih 20 godina bila u izuzetno lošem stanju. Zahvaljujući donaciji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 91.000 maraka, dotrajala fiskulturna sala koju koristi više od 700 đaka u školi je rekonstruisana.

Učenici su dobili adekvatan prostor za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, a koriste je i sportisti grada.

 

UNIVERZITETSKA BOLNICA FOČA

Univerzitetska bolnica u Foči , jedna od vodećih zdravstvenih ustanova u istočnom dijelu RS, svakodnevno proširuje svoje kapacitete. Urađen je novi hemodijalizni centar za deset pacijenata što ovim pacijentima sa cijele regije omogućava da imaju adekvatan medicinski tretman. Bolnica je dobila i hiperbaričnu komoru, podiže se novi operacioni blok, a uskoro će dobiti i modernu angio salu.

 

NOVE PROSTORIJE ZA UDRUŽENJE “TRAČAK NADE”

Za potrebe Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama opština je adaptirala i opremila nove prostorije u Svetosavskoj ulici.

 

MODERNIZACIJA GRADSKIH ULICA

U proteklom periodu asfaltirano je i renovirano oko četiri kilometra gradskih ulica.

asfalt-centar-1

Neke od tih ulica klonačno su dobile izgled gradskih saobraćajnica, jer sve do rekonstrukcije nisu imale ni ivičnjake, ni trotoare, a kolovozi su više puta bili prekopavani sa mnogo udarnih rupa. Asfaltirane su ulice:

Karađorđeva

Kočićeva

Njegoševa

Most na Ćehotini

Svetosavska

Mlade Bosne

ASFALT ULICA MLADE-BOSNE

Dejtonska

Prvog maja

9.maja

Dio Krajiške ulice

Prostor ispred OŠ “Sveti Sava”

Ulica ispred Dječijeg vrtića

Branka Ćopića

Jevrejska

Ribarska

Teodora Drajzera

Braće Jeremić

Nikolaja Velimirovića, Desanke Maksimović, Petra Bojovića, Nikole Pašića.

 

PARKING

Ispred ulaza u krug Univerzitetske bolnice u Foči uređen je parking za 53 vozila.

bolnica parking foca

Parking je dat na upravljanje Boračkoj organizaciji opštine Foča, koja je na poslovima redara zaposlila dva lica iz boračkih kategorija.

 

ASFALT U MJESNIM ZAJEDNICAMA

U mjesnim zajednicama asfaltirani su putevi ili dionice puteva i to: Trnovače, Zakmur, Kuta, Tomašćari, Budanj, Rudeža, Dragojevići, Prevrać.

 

SANACIJA PUTEVA

Sanirano je ili rekonstruisano 85 lokalnih i nekategorisanih puteva i za te namjene uloženo je 1 475 000 maraka.

 

LED RASVJETA

U Foči je završena rekonstrukcija javne rasvjete, koja podrazumijeva kompletnu zamjenu starih živinih svjetiljki štedljivim led sijalicama, čija je vrijednost 500.000 KM. Od samog ulaska u grad do prigradskih naselja postavljeno je 1 000 novih svjetiljki modernog dizajna i tehnologije, koje će, donijeti uštede od preko 50 odsto na potrošnju električne energije.

LED RASVJETA GRADSKI SPOMENIK

Savremena led rasvjeta dala je Foči potpuno novi izgled. Osim toga, daje puno veću količinu svjetlosti , a ušteda električne energije je neuporediva u odnosu na prethodnu običnu rasvjetu

LED RASVJETA GRADSKI MOST

Iz opštinskog budžeta do sada je godišnje za održavanje rasvjete izdvajano 150.000 KM, a ušteda od preko 50 odsto uplaćivaće se izvođaču radova, u narednih pet godina. Led sijalice, osim što su štedljive, daju kvalitetniju rasvjetu i traju 15 godina, tako da neće biti ulaganja u njihovo održavanje, pa se investicija isplati za kratko vrijeme.

LED RASVJETA NJEGOSEVA ULICA

U kompletnu zamjenu, opština je ušla nakon što je prošle godine u Foči zamijenjen dio postojeće rasvjete LED rasvjetom u okviru projekta “Energetska efikasnost u udruženjima opština” koji je proveden  posredstvom Saveza opština i gradova, u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju /GIZ/. U ovom pilot projektu koji je finansiran od strane njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Švajcarske razvojne agencije, trideset devet štedljivih led sijalica postavljeno je u ulice Kralja Petra, Nikole Pašića i dijelovima Svetosavske i Cara Dušana.

 

UKLONJENE RUŠEVINE

Iz uže gradske zone uklonjene su 33 ruševine koje su predstavljale ruglo grada i potencijalnu opasnost za građane.

 

NOVI IZGLED MUZEJA STARA HERCEGOVINA

Muzej Stara Hercegovina dobio je novo lice. Nakon trideset godina zgrada je dobila novi krov i fasadu, a zamijenjeni su i  prozori na ovoj kulturnoj ustanovi.

muzej foca

Zamjenu prozora finansirala je opština Foča, sredstva za novi krov obezbijedio je Savjet ministara BiH, a sanaciju fasade Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

KOMUNALNA I VATROGASNA OPREMA

Za potrebe preduzeća “Izvor” nabavljeno je vozilo “voma” , a za potrebe Teritorijalne vatrogasne jedinice vozilo za brze intervencije. Do kraja godine vatrogasci će dobiti još jedno savremeno vozilo za gašenje požara.

 

UČEŠĆE U PROJEKTIMA

Opština Foča učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim projektima iz kojih je uspjela da obezbijedi sredstva za različite aktivnosti. Opština je, takođe, podržala i finansijski učestvovala u realizaciji svih projekata koje su dobile ustanove, nevladine i druge organizacije i za te namjene izdvojila oko 350 000 maraka.

 

POVEĆAN BROJ TURISTA

Svake godine broj turista koji posjete opštinu Foča se povećava. Tako je 2012.godine u Foči boravilo 8 610 turista, a 2015.godine 15 860. Najviše turista posjetilo je Rafting centar “Bastasi”, Nacionalni park “Sutjeska” i “Pješčane piramide”.

U oblasti turizma uspješno je realizovan prekogranični projekat sa opštinom Plužine, koji je opštini Foča omogućio sredstva u iznosu od 344 000 maraka.

 

PUT DESNOM OBALOM TARE

Skoro deset godina obećavana je izgradnja puta desnom obalom rijeke Tare , ali se u realizaciju tog velikog projekta, za koji je građevinski predračun iznosio 7,2 miliona , niko nije upuštao.

tara put sl

Aktuelna vlast , zahvaljujući saradnji sa državnim i entitetskim ministarstvima, započela je totkom ove godine izgradnju ovog puta, što je veliki iskorak u razvoju turizma, prije svega raftinga, ali i cijelog područja kroz koji put prolazi.

TARA PUT II

Put kroz najveći kanjon u Evropi biće dugačak 18,5 kilometara i koštaće oko 1,5 miliona KM.

Iz budžeta opštine Foča u ovoj godini za ove namjene izdvojeno je 200.000 KM.

 

ŽELJEZNI MOST NA DRINI

 

U Foči je u maju počela dugo iščekivana obnova željeznog mosta na Drini, koji je srušen prilikom NATO bombardovanja. Do kraja godine Fočaci će dobiti moderan most sa dvije kolovozne trake i dvije pješačke staze čime će konačno biti riješen veliki saobraćajni i komunalni problem.

most konstrukcija 4

Stotinu osamdeset metara dužine, deset metara širine, dvosmjerni saobraćaj i pješačke staze neke su od novih karakteristika mosta. Novi most sačuvaće prvobitni izgled, kako to nalaže njegov status nacionalnog spomenika kulture BiH.

MOST NA DRINI

Sredstva zajedno obezbijeđuju Opština Foča i Vlada RS. Investicija će koštati tri miliona maraka, od čega će Vlada RS obezbijediti million, a ostatak izdvaja opština iz kreditnih sredstava.

 

NOVO LICE BOLNICE POSLIJE ŠEST DECENIJA

U Univerzitetskoj bolnici u Foči u toku je rekonstrukcija stolarije, fasade  i krova, na objektu poliklinike i glavne zgrada ove zdravstvene ustanove. Investicija vrijedna 2,2 miliona maraka dio je projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u RS.

Uporedo sa ovom investicijom, u toku je izgradnja i novog operacionog bloka sa hirurškom intenzivnom njegom koju finansira bolnica uz podršku opštine Foča.

novi izgled bolnice 2

Centralni blok fočanske bolnice u prvoj fazi energetske efikasnosti do kraja godine biće u potpunosti renoviran čime će biti ostvarena ušteda energije i do 50 odsto, kao i mnogo bolji uslovi za rad zaposlenih i boravak pacijenata iz svih krajeva Srpske.

Iskorak u pružanju kvalitetnih usluga, ali i akreditaciji bolnice donijeće i izgradnja tri nove operacione sale. Posao je vrijedan oko 60 000 maraka .

novi izled bolnica centralni blok

Sa Institutom za javno zdravlje RS fočanska bolnica ulazi u projekat izgradnje nove zgrade Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja u kojoj će biti smješten i dio stomatološke poliklinike i bolničkih laboratorija.

U drugoj fazi projekta energetske efikasnosti, vrijednoj četiri miliona maraka, čija se realizacija očekuje dogodine novo ruho dobiće i preostali paviljoni bolnice.

 

REKONSTRUKCIJA GLAVNE GRADSKE ULICE

 

Kompletna rekonstrukcija trotoara od raskrsnice kod zgrade Opštine do raskrsnice kod gradskog trga u Ulici Kralja Petra počeće uskoro. Posao je vrijedan  243 000 maraka , a finansira se iz budžeta opštine.

foca-glavna-ulica

Glavna gradska ulica dobiće nove trotoare i rasvjetu i biće proširena za pola metra čime će se riješiti dugogodišnji problem uske, a frekventne kolovozne trake, kao i nedostatka parking mjesta.

Osim toga, u toku je asfaltiranje, sanacija i nasipanje lokalnih puteva, u skladu sa usvojenim Programom uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

 

REKONSTRUKCIJA SREDNJOŠKOLSKOG CENTRA

Novi izgled uskoro će dobiti i zgrada Srednjoškolskog centra. Zahvaljujući ugovoru o povećanju energetske efikasnosti, koji je nedavno potpisala opština Foča sa predstavnicima UNDP-a,  u vrijednosti od 160.000 KM, u Srednjoškolskom centru biće zamijenjena stolarija i popravljen krov. Konačno će biti omogućen i prelazak na novi sistem grijanja. Sredstva zajedno obezbjeđuju opština i UNDP i to po 80 000 maraka.

SPORT I KULTURA

Sadržaju kulturnog i zabavnog života u Foči poseban karakter daju manifestacije kao što su: “OK festival” , “Januarski dani duhovnosti i kulture”, a tu su i  sadržaji koje priređuje KUD “Foča”, pozorišne predstave , književne večeri, muzički i drugi program.

Opština je podržala i sufinansirala objavljivanje tri monografije: Monografiju palih boraca, Monografiju učiteljske škole u Foči i Monografiju Dječijeg obdaništa.

IMG_4524_resize

Za razvoj sporta opština svake godine izdvaja oko četiri odsto budžeta. Sredstva se raspoređuju na 11 klubova i za finansiranje sportskih manifestacija , memorijalnih turnira i tradicionalne međunarodne manifestacije “Fudbal frends” čiji je Foča domaćin već 12 godina.

Svim klubovima planirana sredstva su blagovremeno isplaćena.

 

SVE PO ZAKONU

Za četiri godine lokalna vlast u Foči nije imala niti jednu sudsku presudu na štetu opštine. To je najbolji dokaz da izvršna vlast radi po zakonu i odgovorno u interesu građana.

 

ISPUNJENA OBEĆANJA

Iz izvještaja o tome šta je urađeno u četvorogodišnjem mandatu jasno je da je načelnik opštine ispunio sva obećanja koja je dao građanima.

O svom radu, o tome šta je uradio , a šta planirao da uradi, načelnik je na polovini mandata prigodnom publikacijom obavijestio građane, a isto to je učinio i pred kraj mandata.