VJEČITI DERBI NA FUDBAL FRENDSU U FOČI

U Foči sutra počinje tradicionalni Međunarodni turnir za mlade fudbalere „Fudbal frends“, uz učešće osam klubova, među kojima su i Crvena zvezda i Partizan, koji će takmičenje otvoriti od 19 časova.

Kako prenosi beogradski dnevni list Blic, Opština Foča i „Fudbal frends“ 2005. godine su inicirali i ponovo organizovali „Međunarodni fudbalski turnir za mlade (U17) Fudbal frends“, kao svojevrsni nastavak turnira koji je odigravan u bivšoj SFRJ u periodu od 1978 do 1989. godine.

Na ovogodišnjem turniru sem Crvene zvezde i Partizana učestvovaće i Rijeka, Maribor, Vardar, Budućnost iz Podgorice, Željeznicar i domaća Sutjeska.

Tokom turnira, u subotu, u Domu klulture u Foči, biće organizovan i panel pod nazivom „Fudbal može mnogo“ na kojem će se pažnja usmjeriti ka značaju fudbala i inkluziji, a učestvovaće načelnik opštine Foča Radisav Mašić, direktor „Stritfudbal vorlda“ iz Berlina Vladimir Borković, predsjednik „Fudbal frends“ Zoran Avramović, predstavnici klubova koji se takmiče na turniru, i, kao gost, šef Kancelarije Savjeta Evrope u Bosni i Hercegovini Dragoslav Štefanek.

Sam turnir promoviše vrijednosti fer-pleja, tolerancije i druženja među mladima i za cilj ima promovisanje regiona i opštine Foča, te povećanje kvaliteta saradnje i organizacije različitih socijalnih i etničkih struktura kroz promovisanje sporta (fudbala) kao važne karike u lancu koji spaja mlade ljude, različitih nacionalnih struktura i vera.

Dosadašnji pobjednici turnira su: Crvena zvezda (2005, 2011), Budućnost Podgorica (2008, 2014), Njukasl (2009, 2010), Vardar (2006), Groklin Poljska (2007), Dinamo Zagreb (2012), Svonsi (2013), Olimpija (2015) i Rijeka (2016).

 

happy wheels