Search
Close this search box.

Обиљежена 71.годишњица Битке на Сутјесци

На Тјентишту је данас обиљежена 71.годишњица Битке на Сутјесци. Бројни поштоваоци славне епопеје из свих крајева бивше заједничке државе данас су дошли у Долину хероја да одају почаст борцима и цивилима којих је у Петој непријатељској офанзиви погинуло између шест и седам хиљада.

            Офанзива је трајала од 15.маја до 15.јуна 1943.године, а битка за пробој из непријатељског обруча остала је запамћена као једна од пресудних у Другом свјетском рату на овим простоима.

            На жалост, све је мање живих учесника Битке на Сутјесци, али још их има и са сузама у очима преносе свједочења из тих славних дана.

            Бранислав Љумовић из Подгорице се присјећа: „Имао сам непуних 16 година када је кренула битка на Сутјесци као борац Пете пролетерске црногорске бригаде која је била у заштитиници збјега и болнице од Њемаца који су наступали за нама. Нашли смо се сви на Вучеву, од раног јутра до увече је тукла артиљерија и авијација, тамо је било огромних жртава, борбе су биле страшне-прича Љумовић.

            Подпредсједник СУБНОР-а РС, Раде Џајић каже да су огромне жртве пале за слободу у овој бици, а да је 80 одсто било старосне доби до 25 година. „Погинуло је 370 наших другарица , 320 болничарки, и нас обавезују њихове кости које су овдје уграђене да гајимо овај датум и на срећу млађе генерације ће наставити то док је живота“,каже Џајић.

            „На овај начин изражавамо своју приврженост тековинама НОБ-а и свему што је та борба подарила“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС, Петар Ђокић. „То је више од педесет година мира, слободе, и највећег раста и развоја који је овај простор доживио. Битка на Сутјесци је симболична по много чему, била је прекретница рата и овај простор и људи на њему су сврстани у блок они који су свјетској цивилизацији подарили побједу против највећег зла, фашизма. Управо због оних који су дали животе за бољи и другачији свијет дужни смо да им искажемо почаст и да се још једном устврди да је неугасла идеја слободе и да ће вјечно трајати“, -рекао Ђокић.

            „За Фочу је велики историјски значај што се та битка одиграла на подручју њене општине и што смо народ који је славио побједу против фашизма“, рекао је начелник Фоче, Радисав Машић. „Ми смо домаћини овог обиљежавања и настојаћемо да сваке године унапређијемо и помажемо организовање овог догађаја. Радује чињеница да је данас на Тјентишту и доста младих људи који су препознали значај и величину Битке на Сутјесци“, рекао је Машић.

            Вијенце на споменик на Тјентишту положиле су делегације СУБНОР-а РС, САБНОР-а БиХ, СОБНОР-а Црне Горе, изасланик предсједника РС, ресорни министар у Влади РС, делегација Општине Фоча, представници Амбасаде Русије у БиХ, БОРС-а, те бројне друге делегације и појединци.

            Организатор обиљежавања 71.годишњице Битке на Сутјесци био је пододбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја .

Поделите: