Search
Close this search box.

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА

Служењем свете архијерејске литургије, коју је предводио епископ Захумско-херцеговачки и замјеник митрополита Дабробосанског Григорије, и славским обредом у цркви Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског Богословски факултет у Фочи прославио је своју крсну славу, Василијевдан.

Епископ Григорије рекао је да је Свети Василије веома прослављан у Херцеговини и да је био велики примјер служења народу и Богу.

-Нарочито је важно што славимо у школи гдје се уче дјеца да буду добра и боља и да буду сљедбеници Светог Василија, у смислу служења Богу и народу и зато и јесте овај дан данас важан и за Фочу и за све нас, а важно је и што тренутно радимо на обнављању ове школе, и радује што се овде обнавља наставнички кадар и што су ти професори сада преко 80 одсто из БиХ, што је велики напредак-истакао је владика Григорије.

Богословски факултет, као једина високошколска установа овог типа у БиХ, стасавала је заједно са РС чије су је институције и основале, а тренутно у њој знање стиче око 400 студената из бројних земаља у окружењу и Европе, на три студијска програма и циклуса студија у Фочи и Добоју.

 -Планови су да студијске програме додатно развијамо, да пастирски смјер компонујемо у четворогодишнњи, да студисјки програм Црквено сликарство у Добоју евентуално реформишемо и да га реализујемо у Фочи, али је то још у најави. Наш циљ јесте што већа редовност наставе, што више рада са студентима, а надамо се да ћемо ускоро уселити у нову зграду Богословског факултета у центру Фоче-каже Дарко Ђого, декан Богословског факултета у Фочи.

Влада РС за потребе Богословског факултета купила је зграду дирекције Маглића и у току је адаптација која би коштала око 1,6  милиона КМ, а новац је обезбијеђен из кредитне линије Владе Аустрије.

-Ја сам првенствено овде због славе, а успут сам обишао радове на студентском дому у Фочи и адаптацији нове зграде Богословског факултета и задовољан сам темпом извођења радова. Према тврдњи извођача сигуран сам да ће ти радови на факултету бити завршени до септембра, паралелно су урађени пројекти за опремање и дома и Богословског факултета, ми смо формирали Комисију за припрему тендерске документације и они ће први преглед учинити, а ако буде потребна ревизија урадиће се, да би се ишло на објављивање тендера. Тако да оног момента када буду завршени грађевински радови моћи се се уносити опрема у оба објекта и рачунамо да ће са новом академском годином студенти моћи да уселе у дом и нове просторије факултета-рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да се Фоча познаје по Богословском факулттеу и да ова институција Фочу издваја од других у оном смислу по којем се издвајају најбољи.

-Одавде из овог училишта широм православља, широм српских земаља иду млади људи који ће ширити дух и јеванђељску мисао која нам поручује да је највриједније оно што носимо у себи. Тако нас је и владика Николај учио да је наше једино оно што нам лопов не може украсти и оно што рђа не може појести. У том смислу би и била ова мисија, која траје у нашој цркви и нашем православљу и она треба за вијеке вијекова да се одавде из Фоче шири и да нам буде водиља како и у ком правцу ићи даље-истакао је Машић.

Православни Богословски факултет “Свети Василије Острошки”  у Фочи, који је основан 1994. године,остварује сарадњу са факултетима у Београду, Москви, Атини, Румунији, Кијеву, са теолошким факултетима других вјерских заједница у БиХ и полако се уписује у међународну карту факултета.

Уприличена је и свечана академијана којој су уручене су дипломе за  дипломце и мастере богословских наука, награде најбољим студентима, признања појединцима и институцијама, а током литургије владика Григорије у чин ђакона рукоположио је дипломираног теолога Љубомира Пријовића, који је и професор у Средњој богословској школи у Велечеву.

Поделите: