Search
Close this search box.

ОСМИ ГАСТРО ФЕСТ ФОЧА: ЂАКОНИЈЕ НА 15 ШТАНДОВА ОМАМИЛЕ БРОЈНЕ ПОСЈЕТИОЦЕ

 Осми фестивал гастрономске понуде „Гастро-Фоча“ у којем је учествовало 15 излагача у организацији општинске Туристичке организације представио једанас  богату понуду традиционалне кухиње и аутентична јела са овог подручја.

Своје специјалитете за дегустацију у прелијепом амбијенту ресторана Бриони, на истоименом острву на ријеци Ћехотини, изложили су угоститељи, пољопривредни произвођачи, пчелари, пекари, рафтери  и планинари.

gasrtro 19

Отварајући манифестацију начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да Фоча посједује богату гастро понуду и културу, којима годинама уназад обрадује све оне који је посјете.

-Ово је једна од оних манифестација којима Фоча жели да промовише све оно што имамо, природа је овде била изузетно дарежљива, чему свједоче наши туристички потенцијали и дестинације Наши људи су гостољубиви и добри домаћини, а наша аутентична јела надалеко су позната-рекао је Машић.

Стара национална јела, цицвара, гибаница ипогаче, необичне салате, гулаш, слаткеи слане делиције, врхунски рибљи специјалитети, само су дио креативног кулинарског умијећа којима бројни посјетиоци нису могли одољети.

gasrtro 5

Пажњу је привлачио штанд произвођача Милана Гаговића. Погачама и цицвари на старински начин,  уз домаћи кајмак и сир ријетко ко је одолио.

-Цивцара, колачи од хељдиног брашна, халва, гурабије, наши производи од воћа, сирће, сокови, ракија. Велико је интересовање за производе здраве хране-навео је Гаговић.

Љубитељи нешто јаче хране почастили су се гулашем, пребранцеми гљивама код фочанских планинара, јелима испод сача на штанду рафтинг клуба „Дрина-Тара“.

Многи су од пчелара пробали и наручили квалитетан мед, ракију, сокове, а сапуне, чајеве са обронака фоачнских планина и занимљиве рукотворине код штанда Мануфактуре Владичић.

Љубитељи квалитетне и разноврсне хране највише су се заустављали на изложбеним просторима угоститељских објеката „Моцарт“, „Монте Кристо“ и „Деветка“. Њихове аранжерске вјештине и укусне делиције од здравих састојака отварала су чула посјетиоца.

-Увијек излазимо са богатом понудом, препознатљиви смо по Дринском сплаву, то је ролована телетина пуњена са сиром и пршутом, похује се на паришки начин и прелива тартар сосом-испричао је Срђан Радановић из ресторана Деветка.

11038011_941802372547652_6135730915818066406_n

-Разни наши специјалитети, надалеко познате пице, пасте, широк спектар јела од разних врста меса, рибу, морске специјелитете, воћне посластице и широка лепеза свјежих колача и торти-каже Ивана Симовић, угоститељска радница кафе пицерије Моцарт.

Никола Пејовић угоститељ пицерије Монте Кристо препоручује свима специјалитете овог објекта.

-Наш специјалитет пицу Монте Кристо, пуњени свињски филе, салате, грчку , пилећу, дезерте, италијанске колаче, свјеже воће-испричао је Пејовић.

Укусно печење и рибљи специјалитети мотела „Бриони“ никога нису оставили равнодуушним. Директор КПЗ Фоча Синиша Голијанин каже да су Бриони препознатљиви по квалитетној и разноврсној гастрономској понуди.

-Прије свега по сачу од јагњетине, телетине , а како то све изгледа и каквог је укуса оставићемо на оцјене нашим гостима-рекао је Голијанин.

gasrtro 2

Новина Гастро феста и право освјежење ове године био је штанд Бобана Јанковића који је представио домаће тамно пиво, као и штанд фарме „Златни Бор“ на којем су посјетиоци дегустирали домаћи сир рађен по швајцарској рецептури, старој два вијека.

-За разлику од индустријског пива, домаће фочанско нема адитива, шећера и других хемијских додатака, само јечам, вода, квасац. Сви су одушевљени и укусом и јачином-каже Јанковић.

Према ријечима Љепосаве Ђајић, директорице ТО Фоча, циљеви ове манифестације, су промоција туристичких ресурса и заштита гастрокултурне баштине.

Поделите: