Search
Close this search box.

НАКОН 26 ГОДИНА У ШУБИМА СПОЈЕНЕ ОБАЛЕ ЋЕХОТИНЕ

У мјесту Шуба код Фоче отворен је мост на ријеци Ћехотини који су заједно подигли мјештани и локална управа.

Ћехотина је премоштена бејли конструкцијом која се раније налазила на порушеном дијелу жељезног моста на Дрини код Казнено-поправног завода у Фочи, а који је недавно обновљен.

Потпећ и друга села на лијевој обали Ћехотине повезана су са Шубима и са асфалтним путем, и то на мјесту гдје се до 1992. године налазио висећи жичани мост, око шест километара узводно од Фоче.

Мјештанин Радован Перишић прича да је висећи мост постављен 1989. године, али да је порушен почетком ратних дешавања у јулу 1992.

“Људи који нису имали осјећаја за то, они су то срушили, али хвала Богу, ево дошло је вријеме да га обновимо на истом мјесту и да овоме крају помогне тај мост”, каже Перишић.

Огњен Березовски каже да су мјештани успјели да након 26 година обнове мост уз помоћ општине, али и других донатора- јавних и приватних предузећа.

“Од овога ништа не би било да нисмо имали помоћ од општине, на челу са начелником Машићем, затим од Техноградње, Извора, Шумског газдинства Маглић и осталих пријатеља.  Максимална носивост моста је три и по тоне и биће ограничен висином да не би случајно неки велики камиони прелазили преко њега. Овај мост је конверзовао два и по километра макадамског пута који је био непроходан у јесењем и зимском периоду, а који смо сада скратили на 35 метара овог моста, што свакако значи много свима нама”, каже Березовски.

Срећан је и Перо Зековић, који се након рата и дугогодишњег избјеглиштва скрасио на лијевој обали Ћехотине, а његова кућа је прва до моста.

“Ово нам значи да народ коначно живи на асфалту. Мој син је морао да се пресели у Фочу када му је дијете пошло у школу. Прелазило се преко сајле, дјеца су се носила на леђима, тако нам је мост спас”, истиче Зековић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да је вриједност бејли конструкције, коју је општина са Дрине пребацила на Ћехотину, око 200.000 КМ.

“Мјештани су сами изградили приступне путеве и ојачали носаче, тако да ће мост добро доћи становништву на лијевој обали Ћехотине. Ово је лијепа акција, заједнички реализована и овакве примјере ми помажемо у свакој мјесној заједници”, рекао је Машић.

Бејли конструкција, која сада спаја обале Ћехотине, има веома занимљив историјат. Направљена је 1939. године за потребе британске војске. У Другом свјетском рату налазила се и на Мајни у Њемачкој, а Британци су је након рата поклонили Југословенској армији.

У Фочу је стигла прије нешто више од десет година као поклон Оружаних снага БиХ.

Поделите: