Search
Close this search box.

Светосавска академија: Златник за прву бебу и први пут светосавске награде ученицима

Традиционална Светосавска академија одржана је у Градском позоришту у Фочи, а уз богат културно-умјетнички програм и бесједу о првом српском архиепископу, награђена је прва овогодишња беба, као и најбољи основци и средњошколци.

На Светосавској академији, коју су синоћ организовали локална управа и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, начелник општине Радисав Машић истакао је да је овогодишњи Савиндан посебан јер се обиљежава у години великог јубилеја за Митрополију дабробосанску, баш као што је то било и прошле године када се славило осам вијекова Српске православне цркве.

 

„Тачно прије 800 година, Свети Сава је 1220. године у манастиру Светог Николе у Бањи код Прибоја основао Митрополију Дабробосанку, годину након што је у Никеји добио аутокефалност за Српску цркву“, подсјетио је Машић.

Наводећи заслуге Светог Сава за српску цркву, просвјету, здравство, Машић се посебно осврнуо на његова путовања на Атос, Свету земљу и Синај, истакавши да су га свуда поштовали, не само православни, већ и муслимани и римокатолоци.

„Историја још није објаснила како је Свети Сава успио свуда да стигне и да свуда буде добродошао и добро примљен. Шта је то чиме је опчинио свијет, историјска наука то не може да објасни, али кажу да је то била једна чудесна енергија овога свијета. Свети Сава је наш узор и Светосавље је наш понос“, рекао је Машић у обраћању посјетиоцима.

 

Осму годину заредом, начелник Машић је златником даровао прворођену бебу, а ове године то је Анђела Крсмановић од оца Младенка и мајке Дубравке.

Као предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Машић је уручио новчане награде и дипломе ученицима генерације у претходној години основних школа „Свети Сава“ и „Веселин Маслеша“ Јовани Радовић и Банету Соколовићу, Средњошколског центра Дамјану Станковићу и Средње богословске школе Николи Церовини.

„Просвјета“ је као вид подстрека за учење први пут, поводом школске славе, додијелила Светосавске награде најбољим ученицима.

„Са великом радошћу дочекујемо и славимо Светог Саву, коме је овдје у Фочи посвећен највећи храм у Републици Српској, а и наша школа носи његово име. На овај начин желимо да афирмишемо младу дјецу, таленте, да наградимо и прворођену бебу, а свима који у овој години направе неки успјех у школовању да их наградимо наредне године“, изјавио је Машић новинарима.

У бесједи о Светом Сави, професор Средње богословске школе, свештеник Милош Јањић нагласио је да је од светитељства оснивача српске цркве неодвојиво његово просветитељство.

„Цјелокупно насљеђе Светог Саве, без обзира колико грандиозно и дивљења достојно, уколико није наново проживљено кроз сваку генерацију постаје ништа друго него збирка нијемих музејских експоната. На нама је да обојимо ове експонате својим бојама и да им дамо нови живот, да насликамо нову икону у нама на основу оне која нам је дата у Светом Сави“, поручио је Јањић.

 

У програму су наступили хор Богословије, ученици Основне музичке школе, а први пут на Светосавској академији представило се Српско православно црквено пјевачко друштво „Побратимство“, које дјелује при Храму Светог Саве у Фочи.






















Поделите: