Search
Close this search box.

Дан бораца у Фочи: Борци позвали на јединство

U Foči je danas obilježen Dan boraca Vojske Republike Srpske , a tim povodom služen je parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće na Centralnom spomen-obilježju palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata. Sa područja opštine Foča za Republiku Srpsku život je dalo 400 boraca i 148 civila.

Sa obilježavanja Dana boraca Vojske Republike Srpske u Foči upućena je poruka, a to je jednoglasni zaključak sa poslednje Skupštine Boračke organizacije Foča, kojom se daje puna podrška predsjedniku BORS-a generalu Milomiru Savčiću i osuđuje odluka Suda BiH da mu zabrani obavaljanje te funkcije.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Milenko Plemić kaže da bi danas, prije svega, trebalo pozvati na jedinstvo svih boraca.

-Danas nam je slava i možda nije prilika da se govori o onome čime nismo zadovoljni. Danas bi prvenstveno trebali da pozovemo na jedinstvo svih boraca, jer kao što vidimo, isti oni neprijatelji iz rata još uvijek napadaju na našu Republiku. Uzimaju nam nadležnosti, otimaju poljoprivredno zemljište. Na nama je da sačuvamo ono što se mora i može sačuvati, rekao je Milenko Plemić.

Borci koji su dali svoje živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu najviše su zadužili Republiku Srpsku. Briga o njihovim porodicama, njihovoj djeci, a prije svega briga o nezaposlenim borcima još nije završena, smatra predsjednik Boračke organizacije Foča, Milenko Plemić.

-Osim nezaposlene djece poginulih boraca tu je problem nezaposlenih preživjelih boraca. Na njih se niko ne osvrće. Njih je pregazilo vrijeme, nisu se snašli. Jedini staž koji imaju je ratni, istakao je Plemić.

Na spomen-obilježju palim borcima vijence su položili i svijeće prislužili predstavnici Opštine Foča, Boračke organizacije i udruženja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

U okviru obilježavanja Dana boraca VRS u Foči posjećena je spomen-soba u Muzeju Stare Hercegovine, a uz svečani koktel u sali Centra za kulturu i informisanje nastavljeno druženje okupljenih boraca.

Поделите: