Search
Close this search box.

Еколошки форум: Заједнички уклонити дивље депоније и чувати природу

Немар становништва и неодговорност према животном окружењу основни су разлози катастрофалне еколошке ситуације у Фочи, истакнуто је на првом Еколошком форуму. Учесници форума указали су и на опасност од дивљих депонија и одлагања грађевинског отпада на обалама и најавили акције чишћења фочанских ријека.

Организатори првог Еколошког форума истичу да је ситуација алармантна и да је потребно што прије почети са уклањањем дивљих депонија, које су, како кажу, распрострањене на обалама свих ријека на територији општине Фоча.

 

– Спортско-риболовно друштво „Младица“ на основу концесија газдује ријекама у дужини од 220 километара и на свим обалама смо евидентирали дивље депоније. Најгора ситуација је у градској зони, што је посљедица дјеловања неодговорних грађана Фоче. Еколошки форум смо покренули како би на све начине покушали да поправимо стање и уклонимо депоније у подручјима ријека- рекао је предсједник Друштва, Милан Рудинац.

Еколози кажу да су некада највећи загађивачи животне средине биле фабрике, док су то данас неодговорни појединци, који отпад одлажу на мјестима која нису предвиђена за те намјене.

Предсједник Еколошког друштва „Дрина“, Зоран Чанчар сматра да би у борби са загађивачима требало да буде укључена цијела заједница.

 

-Радује ме велики број присутних на форуму, јер нам је заједнички задатак и циљ да овај град доведемо на ниво на којем би требао да буде. Прије свега, мислим да би требало више да се ради на едукацији, како најмлађих, тако и дјеце у основним и средњим школама-рекао је Чанчар.

Бројне дивље депоније на обалама фочанских ријека, које важе за једне од најљепших у региону не штете само здрављу грађана Фоче, већ директно утичу и на углед ове општине, као једног од носилаца туризма Републике Српске.

-Током анализирања анкета о комплетним утисцима туриста који посјећују Фочу примијетили смо да посјетиоци, поред лоше путне инфраструктуре, истичу и замјерају лошу еколошку слику, бројне дивље депоније и отпад који нарушава нетакнуту природу-рекла је директорица Туристичке организације Фоча, Љепосава Ђајић.

На свијест грађана апеловала је и комунална полиција.

-Апелујемо на грађане да имају више савјести и храбрости да пријаве неодговорне, да користе јавне контејнере и да отпад одлажу на мјестима предвиђеним за то, тако да не би доводили у питање животну средину. Трудимо да дјелујемо превентивно, али постоје појединци због којих морамо да употребимо и крајње мјере, а то је кажњавање. -рекао је комунални полицајац, Младен Пиповић.

На првом Еколошком форуму учествовали су представници локалне власти, Туристичке организације, планинарских и спелеолошких друштава, спасилачких служби, Одјељења за инспекцијске послове Општине Фоча, школа и еколошких секција, омладинских организација, Шумског газдинства, и грађани Фоче.

Организатори истичу да ће и даље настојати да кроз отворени дијалог грађана и надлежних побољшају еколошку слику општине.

 

Поделите: