Search
Close this search box.

Здравствене установе у Фочи спремне да реагују у случају појаве вируса корона

У Републици Српској нема регистрован ниједан пацијент оболио од вируса корона а све здравствене установе у Фочи и регији спремне су да реагују у случају инфекција овим вирусом, истакнуто је данас на састанку који је организован на иницијативу начелника општине Фоча, а коме су присуствовали представници Дома здравља Фоча, Универзитетске болнице, Института за јавно здравство, Граничне полиције, инспекцијских органа и Цивилне заштите.

Фочански Дом здравља спреман је да предузме све мјере како би адекватно одговорио на евентуалну појаву  инфекције корона вирусом код пацијената, истиче директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић.

-За сада имамо четири пацијента која су у претходних седам дана туристички  боравила на простору Италије и они се налазе у кућној изолацији. Тренутно су без симптома вируса, а њихово стање се свакодневно прати- рекао је Ристановић.

Универзитетска болница у Фочи поступила је према препорукама Свјетске здравствене организације и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и обезбиједила услове у случају појаве обољелих од корона вируса, каже помоћник директора болнице за медицинска питања Марија Петровић.

Петровићева додаје да код пацијената из Фоче и регије има респираторних инфекција, али да ниједан пацијент није био сумњив на зараженост вирусом корона.

-На инфективном одјељењу располажемо изолационом собом, уз засебан улаз за пацијенте, а обезбијеђени су и услови за дијагностификовање болести -рекла је Петровићева.

Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са ресорним министарством прати ситуацију на терену у вези са појавом новог коро на вируса и о свему обавјештава Граничну полицију и здравствене установе у регији, каже руководилац Регионалног центра у Фочи Слађана Арсеновић.

Она је истакла сарадњу свих здравствених установа на подручју Фоче, нагласивши да су у свакодневном контакту.

У Босни и Херцеговини за сада нема регистрован ниједан случај заразе вирусом корона, док је у  Хрватској јутрос потврђен осми случај заразе.

На састанку су донети следећи закључци:

  1. У општини Фоча за сада нема сумњивих нити потврђених случајева обољења од Корона вируса.
  2. Апелује се на грађане који су путовали у земље у којима постоји трансмисија  Корона вируса по повратку  кући , да се јаве путем ТЕЛЕФОНА свом породичном љекару без обзира имају ли симптоме респираторне болести или не.
  3. Координатор свих активности је Институт за јавно здравство и потребан је стални контакт и добра сарадња  са ЈЗУ Домом здравља и ЈУ Универзитетском болницом и да се све информације благовремено размејењују.
  4. Потребан је стални контакт са Граничном службом и препорука надлежним из ГП да боље оспособе службенике који раде на граници у техничком погледу ради бољег обављања послова.
  5. Локална заједница је дужна да у следећем периоду изнађе простор за 14 дневни боравак особа у изолацији, за лица која су била или сумњају да су можда имали контакт са обољелим од новог Корона вируса.
  6. Препоручује се грађанима Фоче да избјегавају путовања у земље у којима су већ потврђени случајеви обољелих од новог Корона вируса.
  7. Апелује се на грађане Фоче да не подлијежу паници и непровјереним информацијама.
Поделите: