Search
Close this search box.

Вриједна помоћ Каритаса социјално угроженим породицама у Фочи

Представници швајцарског Каритаса у БиХ уручили су фочанском Центру за социјални рад вриједносне бонове за стотину породица социјалне категорије којима ће у наредна три мјесеца моћи да купе прехрамбене и друге намирнице у трговинама Конзума. Бонове у висини од 50 до 125 марака, зависно од броја чланова, добиће породице које су директно погођене посљедицама пандемије вируса корона, а налазе се у стању социјалне потребе.

Бонове у висини од 50 КМ добиће породице које броје до два члана, породице са три до четири члана следује бон од 70 КМ, већи број чланова породице добиће бон од 100 КМ, док породице преко осам чланова следује бон од 125 КМ, појаснио је замјеник директора швајцарског Каритаса у БиХ, Златан Савић.

-Они ће имати могућност да у трговинама Конзума, с обизиром да само са тим ланцем потписали уговор, подигну робу у вриједности бонова. Неопходно је да са собом носе личну карту како би се знало да је то коприсник који је добио бон од Каритаса. Моћи ће да купе све намирнице и другу робу, није лимитирано ништа, осим што неће моћи да купе алкохол и цигарете-појаснио је Савић.

Списак породица, које ће добити вриједносне бонове, доставио је Центар за социјални рад.

-Категорисање је вршено тако што сада имамо породице које су се нашле у стању социјалне потребе, погођене пандемијом вируса, односно који немају примања, посао, никакав извор прихода. Много ће им значити ова помоћ у наредна трти мјесеца, јер имамо људе који су радили сезонске послове, а сада немају никакав посао. Стотину породица је коначан број, а обухваћене су све породице са подручја Фоче рекла је директорица Центра, Снежана Голијанин.

Вриједна донација Каритаса само је један од примјера добре сарадње ове хуманитарне организације са општином Фоча. Помоћ породицама у тешкој економској ситуацији изазваној вирусом корона и те како је добродошла, истакао је начелник Фоче Радисав Машић:

-Једна заиста лијепа акција и захваљујемо се Каритасу на разумијевању и помоћи. Са Каритасом имамо добру сарадњу, заједно реализујемо и акцију додјеле пластеника на подручју Фоче и сигурно ћемо сарадњу интензивирати у наредном периоду, уз добре резултате и на корист грађана-рекао је Машић.

Осим Фоче, хуманитарна акција додјеле новчаних ваучера породицама у стању социјалне потребе реализује се у још петнаест општина у БиХ. Донатори су Министарство спољних послова Швајцарске Конфедерације и хуманитарна организација Каритас.

Поделите: