Search
Close this search box.

Записник Штаба за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници од 21.04.2020.године

Поводом епидемиолошке ситуације са „ЦОВИД-19“-корона вирусом, а у циљу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести, те заштите и спасавања становништва, Штаб за ванредне ситуације општине Фоча, на сједници од 21.04.2020.године, је
констатовао следеће:

1. На подручју општине Фоча, епидемиолошка ситуација је стабилна и под контролом. Међутим, стање у општинама у нашем окружењу, гдје је регистрован вирус корона, нас упозорава да је потребно поштовање свих донешених мјера. У прилог томе је чињеница да се у Универзитетској болници Фоча налази један пацијент са позитивним налазом на корону, који је дошао из општине Рогатица.
Општински штаб за ванредне ситуације позива све наше грађане који су, из пословних или других разлога, боравили у општинама у којима је регистрован вирус корона и који су били у контакту са лицима којима је регистрован вирус, да се одмах јаве породичном љекару Дома здравља Фоча.
Општински штаб упозорава грађане да су наредних петнастак дана посебно важни са епидемиолошког становишта и неопходно је да се сви досљедно придржавамо прописаних мјера, показујући то личним примјером.

2. Због непоштовања донешених мјера, полиција је у вријеме васкршњих празника издала на десетине прекршајних налога, а неколико прекршајних налога су издале и инспекцијске службе.
Надлежни органи ће наставити са санкционисањем свих прекршиоца прописаних мјера.

3. У вријеме празника је евидентирано и неколико шумских пожара, на чијем су гашењу ангажовани ватрогасци Територијалне ватрогасне јединице и припадници Шумског газдинства „Маглић“. Узроци пожара су поново неодговорност и људски фактор.
Од полиције је затражено да против таквих прекршиоца поднесе кривичне пријаве.

4. Дезинфекција јавних површина, стамбених зграда и других објеката се наставља у континуитету.
Након дезинфекције, коју ће данас у Универзитетској болници завршити специјализоване екипе Руске федерације, наставиће се редовна дезинфекција болничког круга свако вече. У кругу Болнице биће постављене степ баријере, за санитетска возила која довозе болеснике.
У кругу Универзитетске болнице биће постављена и два шатора цивилне заштите, који ће им служити за тријажу и улазак у болницу.

5. Општински штаб тражи од банака да, у вријеме кад је пензионерима дозвољен излазак (уторак и петак), обезбиједе више шалтерских радника како би се избјегли редови испред њихових објеката.

6. Општински штаб је упознат са чињеницом да је у току јучерашњег дана подијељено 268 пакета садног материјала повртларских култура, за породице које су евидентирали Центар за социјални рад, Удружење пољопривредника, предсједници савјета мјесних заједница и Удружења „Трачак наде“. Сва лица која су се нашла на том списку су добила сјеменски материјал. Ресорно министарство је донирало 168 пакета, а Општина је извршила набавку 100 пакета.

Фоча, 21.04.2020.године

Поделите: