Search
Close this search box.

Поново ради пијаца

Након готово два мјесеца паузе, због мјера заштите од вируса корона, пијаца у Фочи јутрос је отворена уз појачане мјере хигијене.

Пијаца је претходно опрана и дезинфикована, а продаја је дозвољена само произвођачима са подручја општине Фоча.

Сви продавци, као и купци са заштитним маскама.

И једни и други пожељели су се пијаце, посебно продавци који у протекла два мјесеца нису имали могућност да продају своје производе, па су, истичу, били на великом губитку, јер је ово њихов главни, често и једини, извор прихода.

Недељко Трифковић из Превраћа код Фоче каже да му је, због тога што пијаца није радила, пропало много салате, спанаћа, лука и остале зелени, коју није могао да прода.

„Нисам нигдје смио ићи, тако да ништа нисам ни продавао“, каже Трифковић.

Петко Драганић, који продаје суво месо и сланину, каже да је хигијена на пијаци на максималном нивоу и да се поштују све прописане мјере.

„Користимо рукавице, маске, кецеље, исто тако и мупштерије. Од овога живим и ово што пијаца није радила ме је много уназадило, јер мимо пијаце се слабо шта могло продати, ријетко ако би ко случајно дошао кући. Нисмо се били припремили за такав вид продаје“, наводи Драганић.

Драгица Кулић, која производи разноврсне домаће производе- расад поврћа, џемове, сокове, креме, мед, вунене чарапе,  каже да је тешко поднијела вријеме без рада пијаце.

„То нам је једини извор живота и много смо се обрадовали што је поново почела да ради“, рекла је Кулићева.

Заштитне маске за продавце, као и за оне купце који дођу без маске, обезбиједила је општина Фоча, а подјелу врше радници „Комуналца“ и општинска инспекција, која контролише рад пијаце и примјену свих мјера хигијене и заштите од вируса корона.

Поделите: