Search
Close this search box.

Информација о проведеним мјерама и активностима у вријеме ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона

Република Српска
 ОПШТИНА ФОЧА
НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

Датум: 25.05. 2020. године
Информација
о проведеним мјерама и активностима у вријеме ванредног
стања изазваног епидемијом вируса корона

У складу са законским овлаштењима Начелник општине Фоча је, одмах након именовања Републичког штаба за ванредне ситуације, истог дана 16.марта 2020. године, формирао Општински штаб са основним задатком да предузима све неопходне мјере на заштити здравља грађана наше општине од вируса корона.

У Штаб су укључене све структуре и сви сегменти локалне заједнице који у актуелној ситуацији могу помоћи  да се ситуација држи под контролом, да се епидемија сузбије и становништво заштити. Персонално, у Штабу су били руководиоци здравствених установа, примарног и терцијарног типа, Завода за јавно здравље, полиције, инспекцијских служби, општинских одјељења, Штаба ЦЗ, социјалне установе, Црвеног крста, комуналних предузећа и медија.

Били смо суочени са опасношћу од епидемије о којој се веома мало знало и за коју није било лијека. За такву врсту опасности нико није био спреман и требало је  одговорити на многе изазове, а времена није било, јер вирус није мировао.

Шта смо предузели и шта смо урадили?

  1. Проблеми са којима смо се одмах суочили били су недостатак дезинфекционих средстава, заштитне опреме, како за здравствене раднике тако и за грађане, као и недостатак респиратора и других апарата неопходних у лијечењу најтеже обољелих.

С обзиром да се епидемија ширила и да је, на глобалном нивоу прерасла у пандемију, није било реално очекивати било какву помоћ од других, тако да смо, уз досљедно поштовање мјера које је доносио Републички штаб, а које смо у појединим сегментима пооштравали, предузимали конкретне кораке.

За прву дезинфекцију јавних установа и јавних површина ангажовали смо професионалну фирму, и одмах кренули са обуком властитих радника. Предузеће „Извор“ је преузело обавезу набавке пумпи, прскалица, заштитне опреме за раднике и набавку одговарајућег препарата за дезинфекцију.

Дезинфекција је рађена редовно, сваке вечери у полицијском сату, а осим градских улица и других јавних површина, дезинфикована су и стубишта стамбених зграда, пословни и вјерски објекти.  Дезинфекција је вршена и у насељима Брод и Миљевина.

За два мјесеца дезинфекције утрошено је око 30 тона дезинфекционих раствора.
Територијална ватрогасна јединица је,  редовно прала улице, а ЈП „Комуналац“ је редовно уклањао смеће и подигло ниво комуналне хигијене. ( Напомиљемо да је ТБЈ у периоду ванредног стања имала 74 интервенције на гашењу пожара која су изазвана људским фактором и да је начињена штета само на шумским културама око 200.000 КМ).

  1. Захваљујући донаторима, као и властитој набавци, континуирано смо обезбјеђивали маске и рукавице, које су Општински штаб ЦЗ и Црвени крст дијелили грађанима. Напомиљемо да тих средстава заштите није било у апотекама и да је набавка била веома компликована због затварања граница, тако да нам је у помоћ прискочила домаћа радиност.

Грађанима смо у наведеном периоду подијелили више од 8300 маски.

  1. Припадници Полицијске управе Фоча, као и општинска инспекција (коју смо бројчано ојачали кадровима из других општинских одјељења и установа) обављали су одговоран задатак контроле поштовања донесених мјера, међу којима је била и контрола надзора (односно изолације лица која долазе из других општина), као и контрола поштовања полицијског сата и забрана напуштања територије наше општине.
  2. Неопходну заштитну опрему здравствени радници Дома здравља и Универзитетске болнице су добијали од Завода за јавно здравље, а Општински штаб је покренуо иницијативу за набавку респиратора и друге опреме за нашу Болницу која је као регионална установа лијечила заражене из свих општина горњег Подриња. Акција је наишла на добар одзив и, поред општине Фоча, подржале су је и општине Рогатица, Ново Горажде, Вишеград, Калиновик и Рудо, као и бројни привредни колективи , организације, удружења и бројни појединци.
  3. За смјештај лица која су из других држава долазили у нашу општину отворили смо карантин. У просторијама ФК „Сутјеска“ реновирали смо и опремили 7 соба са око 21 лежајем.

Како је епидемија напредовала, Републички штаб је обавезао све општине да обезбиједе карантине за 100 особа. Такав карантин формирали смо у Спортској дворани. Карантин смо опремили (лежајевима и постаљином) уз помоћ Општинске организације ЦК , а предузеће „Извор“ је урадило параване који су постављени између лежајева, обезбјеђујући на тај начин неопходну приватност корисницима.

За кориштење каранитина у СД није било потребе, а карантин у Клубани користило је 11 особа. Храну за кориснике карантина донирао је Студентски дом, а обезбјеђивали су га припадници полиције и Општинског штаба ЦЗ.

  1. Посебну одговорност за здравље грађана имали су здравствене установе које су се прилагодиле новонасталој ситуацији и које су се понашале по инструкцијама Републичког штаба и Завода за јавно здравље РС. Да би смањили физичке контакте а тиме и могућности заражавања, љекари и медицинске сестре Дома здравља су ишли у кућне посјете пацијентима. Њихова обавеза био је и здравствени надзор лица у карантину, као и лица која су била под надзором.

Универзитетска болница је формирала посебно одјељење за смјештај лица која буду позитивна на вирус, формирала је љекарски ти и тим медицинског и техничког особља и обезбиједила неопходне услове за њихов рад.

Општина је, посредством РШЦЗ обезбиједила шатор који је служио као тријажни пункт на уласку  у Болницу, а посредством Републичког ЦК обезбијеђен је и дезинфекциони тунел. У нашој Болници лијечено је укупно 8 пацијената позитвних на вирус корона, од којих 7 из Калиновика и 1 особа из Гацка.

У Студентском дому припремљен је посебан блок за болеснике позитивене на вирус, а неколико соба резервисано је за смјештај здравствених радника који раде у одјељењу на коме се заражени пацијенти лијече.

  1. Посебно важан и одговоран сегмент друштвеног живота била је брига о социјално осјетљивим категоријама, утолико више јер је кретање старијим особама било ограничено. Тај посао повјерен је Црвеном крсту и Центру са социјални рад, који су уз велику помоћ бројних донатора, међу којима су биле и међународне организације са којима наша општина годинама остварује веома успјешну сарадњу.

Посредством својих волонтера и уз ангажовање запослених, ЦК је подијелио 672 пакета прехране, хигијенских средстава  и личне хигијене, а ЦСР 456 пакета.  Донацијом је обухваћено и 112 породице које имају дјецу са посебним потребама. У исто вријеме, 252 пензионера са најнижим пензијама, из општинског буџета добили су по 50 КМ.
Таквим ангажовањем обезбиједили смо да све породице којима је помоћ неопходна добију помоћи и да нико у Фочи не буде гладан.

  1. Значајна помоћ у овом периоду пружена је и пољопривредним произвођачима како би успјешно обавили прољетну сјетву и засијали што више обрадивих површина.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и општина Фоча подијели су 268 пакета сјеменског материјала , а општина је у сарадњи са међународним организацијама обезбиједила 29 пластеника са пратећим системом за наводњавање.  Регресирано гориво за прољетну сјетву добила су 534 пољопривредника.

Овоме треба додати и пројекат самозапошљавања кроз који је девет жена из социјално осјетљивих категорија, обезбиједило запослење у властитом бизнису, а реализован је уз помоћ општине и међународних организација. За помоћ пољопривреним предузећима издвојено је више од 100 хиљада марака, у чему је  учешће општине 50 %.

Захваљујући наведеним и бројним  другим мјерама које је Општински штаб предузимао, протекли период епидемије вирусом корона, окарактерисале су сљедеће чињенице:

  • За све вријеме трајања епидемије ОШ за ван. ситуацију је стање држао под контролом и успјешно управљао ванредном ситуацијом.
  • У општини Фоча није регистрован ни један случај позитиван на вирус корона. ( Два пацијента која су лијечена у КЦ БЛ били су заражени у Клиници гдје су остали до излјечења). У карантину је боравило 11 особа, а под надзором је било 247 особа.
  • Општински штаб захваљује свим грађанима који су се придржавали донесених мјера, као и свим институцијама , службама и свим субјектима који су својим одговорним радом допринијели повољном стању у нашој општини.
  • Захваљујемо свим предузећима, организацијама и појединцима, свима који су донацијама или кроз лично ангажовање допринјели да се стање епидемије што лакше преброди.
  • Општински штаб скреће пажњу свим грађанима да мјере личне заштите остају на снази и да је сада на испиту лична одговорност сваког од нас. Опасност од напознатог вируса није престала и морамо се, уз адекватне мјере, навикавати да са том потенцијалном опасношћу живити.
  • Епидемија вирусом корона оставила је тешке посљедице на привредни и на друштвени живот у свакој средини, па тако и у Фочи. Највеће штете претрпјела је туристичка привреда, тако да су НП „Сутјеска“ и рафтери остали без туриста са којима су имали аранжмане, а тиме и без планираних прихода. Велику штету биљеже и угоститељи , као и привредници који нису могли радити, да ли због затворених граница, недостатка репро материлала или због ограниченог кретања. Губитке биљежи и саобраћај, јер су међуградске аутобуске линије, као и туристичка и друга путовања били забрањени, а посла нису имали ни таксисти.
    У вријеме трајања ванредне ситуације у нашој општини без посла је остао 51 радник, док је у истом периоду запослено 49 радника. Важно је истаћи да на једног радника нису отпуштали привредници и послодавци из наше општине.

Влада Републике Српске ће бројним мјерама помоћи привреди да што лакше превазиђе кризу, а  олакшице и растерећења свима онима који због актуелне ситуације нису радили, даће и локална заједница, у складу са својим могућностима и законским овлаштењима. Велике трошкове које је проузроковало ванредно стање наша општина је поднијела захваљујући домаћинском пословању, стабилним и ликвидном буџету који смо имали у прошлој години у којој смо остварили  и одређени суфицит.

С обзиром да је епидемија вирусом корона све промијенила и да ће буџетски приходи по свим основама бити знатно мањи, Општина мора наћи адекватна рјешења за превазилажење тог стања, при чему се мора водити рачуна о томе да се инвестициони циклус, а тиме и развој општине, не зауставе.

Сматрамо са је најбоље рјешење за премоштавање актуелне ситуације, кредит под повољним условима и грејс периодом који ће омогућити несметано функционисање буџета и развој општине.

Фоча, мај 2020. године


Информација о проведеним мјерама и активностима у вријеме ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона – Преузети

Поделите: