Search
Close this search box.

Појачати превенцију насиља у породици

Цијело друштво требало би да се више бави превенцијом насиља у породици. Насиље не треба трпити и потребно је што прије формирати протокол локалних субјеката заштите жртава насиља у породици, речено је током радионице „Равноправно, без дискриминације и насиља“ одржане данас у Фочи. Радионицу је организовао Међународни центар за заштиту људских права из Требиња.

 

Истакнуто је да се новим Законом насиље у породици не третира као прекршај, већ као кривично дјело. Предвиђене су хитне мјере заштите, које се изричу у року од 24 часа, док се починилац удаљава из стамбеног простора и забрањује му се приближавање и контактирање са жртвом.

-Постоји кривични Закон који предвиђа кривично дјело насиља у породици. Не само основни облик дјела, већ три квалификована облика кривичног дјела, зависно од тога којим средствима је насиље извршено, да ли је насиље извршено према дјеци или у присуству дјеце и да ли је наступила смрт жртве. Такође, постоји закон о заштити насиља у породици, чије су измјене и допуне на снази од 1. маја, који представља добар помак јер је ситуација прије доношења измјена у пракси стварала проблем. Слична дјела су се водила некад као прекршај, а некад као кривично дјело, што је доводило до неједнаке судске праксе, неједнаког поступања и самим тим нарушавања одређене правне сигурности- рекла је руководилац Међународног центра за заштиту људских права Александра Вуковић.

 

Међу насилницима има и родитеља и дјеце. Ипак, заједнички став учесника је да највише трпе дјеца.

-Током петогодишњег дјеловања Центра за злостављану и занемарену дјецу 110 насилника над дјецом је процесуирано и поносни смо на тај резултат. Сви који примијете насиље над дјецом треба да нам се обрате и ми ћемо помоћи сваком дјетету на начин на који то најбоље знамо- рекла је начелница Центра за мајку и дијете Универзитетске болнице Фоча, при којем функционише Центар за злостављану и занемарену дјецу Биљана Милинковић.

На радионици су учествовали представници локалне управе, Центра за злостављану и занемарену дјецу, Дома здравља Фоча, Центра за социјални рад и Полицијске управе Фоча.

 

Поделите: