Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ОПШТИНА ФОЧА

САОПШТЕЊЕ

ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

          Општински штаб за ванредне ситуације је, на сједници одржаној 08.07.2020. године, констатовао да се епидемиолошка ситуација са пандемијом корона вируса на подручју наше регије, а тако и наше општине, усложњава. Тренутно је у Универзитетској болници 31 особа средње и млађе животне доби, са средње тешком, као и тешком здравственом ситуацијом.  Дом здравља врши здравствени надзор над 24 особе, од чега је 5 особа позитивих на корона вирус. Тестирања се настављају сваког дана, по препоруци љекара.

Општински штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се досљедно придржавају прописаних мјера, а то значи: обавезно кориштење заштитних маски, чешће прање руку, провјетравање просторија у којима се борави, избјегавање контаката са већим бројем особа, држање физичке дистанце од најмање 1,5 метар.

Такође, Штаб апелује на све грађане који имају било какве  симптоме који указују на могућност обољења од вируса корона (повећана температура, губитак чула окуса и мириса или неке  респираторне тегобе), да се на вријеме јаве породичном љекару и да не прикривају те симптоме. Лица код којих је потврђено присуство вируса корона треба да пријаве све особе са којима су били у контакту, како би се могло правовремено дјеловати.

Штаб апелује на послодавце да  запосленим радницима, који имају неке здравствене тегобе, треба одмах омогућити да се јаве породичном љекару и по потреби одсуство са посла, по препоруци љекара.

Општински штаб за ванредне ситуације је наложио инспекцијским службама да, у сарадњи са полицијом, врши појачану контролу поштовања радног времена угоститељских објеката, којима је рад дозвољен до 23 часа.

Према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације све донешене мјере остају на снази да 20. јула.

Поштовањем прописаних мјера доприносимо заштити свог здравља, здравља своје породице, а на тај начин помажемо и здравственим радницима, који су већ дуго под посебним режимом рада.

Поделите: