Search
Close this search box.

У току уређење локалних путева

У Фочи је у току санација локалних и некатегорисаних путева, као и реконструкција градских улица у оквиру праве фазе Програма уређења градског грађевинског земљишта. Поред уређења локалних путева, асфалтираће се дијелови Светосавске и Улице цара Лазара, док ће у Његошевој улици бити санирани тротоари. Упоредо, изводе се радови на изградњи обилазнице код Универзитетске болнице Фоча са 50 паркинг-мјеста, чиме ће се олакшати прилаз новој поликлиници и обезбиједити паркирање возила.

Ради лакше и брже реализације, локална управа опредијелила се да Програм уређења градског грађевинског земљишта за ову годину подијели у двије фазе и више лотова. Прва фаза подразумијева санацију локалних и некатегорисаних путева и асфалтирање и реконструкцију градских улица, појашњава начелник урбанизма Менсуд Јахић.

-У току је санација путева у мјесним заједницама Челебићи, Заваит, Драгочава, Годијено, док су завршене активности у Мештревцу. У лоту два имамо Попов Мост, Кута, Козја Лука, Рјечица, Миљевина, Брод на Дрини, уговори су потписани и извођачи су на терену. У првој фази слиједи и асфалтирање градских улица, такође подијељено по лотовима. У лоту један су Светосавска и Његошева улица, у току је потписивање уговора, док је у лоту два предвиђено асфалтирање Улице цара Лазара и саобраћајнице у Миљевини. У Миљевини се ради дионица Ратаји-МЗ Миљевина. У овој фази је у току и санација ударних рупа, извођач је изабран, а тренутно се ради дионица Болница-Јошаница-навео је Јахић.

Санација локалних и некатегорисаних путева и асфалтирање дијела градских улица наставиће се и у другој фази Програма уређења градског грађевинског земљишта. У току је тендерска процедура за ову фазу. По окончању процедуре, те потписивања уговора са извођачима радова, кренуће се у реализацију, појаснили су у Одјељењу.

Навели су да ова фаза, између осталог, подразумијева санирање Крагујевачке и Гетеове улице, затим дијела улице у МЗ Душаново, дионице Јошаница-Цвилин, Цапе-Ријека, Саш-Борови, Младог Гаја и Пољица, те асфалтирање дијела Улице Меше Селимовића са паркинг простором и простора испред једне од стамбених зграда у Светосавској улици.

Начелник Одјељења Менсуд Јахић напомиње да је у Фочи у току и санација саобраћајница оштећених током реконструкције градске водоводне мреже због којих ће долазити до повремених обустава саобраћаја.

-У питању је санација Улице Петра Кочића укупне дужине око 390 метара и ширине четири метра. Радови се изводе данас. Затим, ту је и санација Крајишке улице, 112 метара дужине и три метра ширине, која је завршена и пресвучена асфалтом. Јуче смо завршили санацију Дринске улице дужине 90 метара и ширине три метра, а слиједи још активности у ужем градском језгру-појаснио је Јахић.

Јахић је нагласио да је у току и изградња обилазнице код Универзитетске болнице у Фочи. Овај пројекат подразумијева изградњу саобраћајнице дужине око 500 метара, са двије коловзне траке, пјешачком стазом и паркинг простором са око 50 мјеста. Вриједност радова је око 400.000 марака, који су обезбијеђени из буџета општине.

Надлежни су појаснили да је због пандемије вируса корона и смањеног буџетског прихода, дошло до кашњења у реализацији радова планираних за ову годину. Надају се да ће ситуација у наредном периоду бити боља, а планирани посао што прије завршен.

Поделите: