Search
Close this search box.

САОПШТЕЊЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

грб мали

ОПШТИНА ФОЧА

САОПШТЕЊЕ
ОПШТИНСКОГ ШТАБА

ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Општински штаб за ванредне ситуације је, на ванредној сједници одржаној 10.09.2020. године, констатовао да се епидемиолошка ситуација на подручју наше општине усложњава због непоштовања прописаних мјера.

На подручју општине Фоча је 170 особа позитивно, до сада је 110 опорављених, 60 је активно позитивних, а 158 је под здравственим надзором.

Тренутно су у Универзитетској болници 22 особе средње и млађе животне доби заражене вирусом корона и 3 пацијента на респиратору.  Сви су у тежем здравственом стању.

Општински штаб за ванредне ситуације је донио следеће закључке:

 

  1. Инспекцијске службе ће, у сарадњи са полицијом, обићи све угоститељске објекте и власнике истих упозорити на обавезу поштовања прописаних мјера, а у случају непоштовања ће бити санкционисани.
  2. Све забаве и приватна окупљања која се организују у угоститељским објектима, морају се пријавити унапријед надлежном инспекцијском органу у Општини.
  3. Инспекцијске службе ће власнике трговинских и других радњи упозорити на обавезу ношења заштитних маски, како запослене, тако и грађане који улазе у те радње, да морају поставити дезинфекциону баријеру на улазу и истаћи обавјештење о забрани уласка без заштитне маске и препоручену дистанцу унутар објекта.
  4. Љекари Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља ће у свим школама организовати предавања за ученике и запослене о препорученим мјерама.
  5. ХЕС Дома здравља ће свакодневно Кризном штабу општине достављати епидемиолошке податке о стању на подручју општине, као и препоруке за даље дјеловање у циљу сузбијања епидемије.
  6. Служба цивилне заштите наставља активности, у сарадњи са Заједницама етажних власника, на дезинфекцији простора у зградама у којима има заражених. Обавеза је заједница етажних власника да редовно перу и одржавају хигијену стубишта, како би дезинфекција имала ефекта.
  7. Територијална ватрогасна јединица наставља редовно прање свих улица, као и круга Универзитетске болнице, Дома здравља и Градске пијаце.
  8. Упозоравају се лица која су под надзором да се досљедно придржавају прописаних мјера и да остану у кућној изолацији.
  9. С обзиром да предстоји сезона сезонског грипа сви грађани се упозоравају на обавезу ношења маске, на избјегавање окупљања и што чешће прање руку.

 

 

 

Поделите: