Search
Close this search box.

Медицински факултет лидер високог образовања Српске

Медицински факултет у Фочи за двадесет седам година постојања и рада израстао је у једну од најквалитетнијих високошколских установа Универзитета у Источном Сарајеву и цијеле Републике Српске, истакнуто је на свечаној сједници поводом обиљежавања Дана Факултета. Најбољим свршеним студентима, студентима и професорима истраживачима, те заслужним институцијама и појединцима додијељена су признања и захвалнице.

Најбоља потврда квалитета Медицинског факултета јесу студенти четири студијска програма које по завршетку студија траже здравствене установе широм РС, БиХ, сусједних земаља и Европе. Један од примјера је и Фочанка Огњенка Чанчар, најбољи студент на студијском програму Медицина са просјеком оцјена 9,85.

-Велика ми је част бити најбољи студент на медицини, требало је труда и одрицања. Свој правац сам наставила на Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци, на Клиници за гинекологију и акушерство. Факултет у Фочи пружио ми је добар темељ за даљи развој како на стручном, тако и на научно-истраживачком пољу-рекла је Чанчарева.

Најбољи млади истраживач ове године је виши асистент Хелена Марић Кујунџић, док је Огњен Раљић најбољи студент истраживач. Професорка Биљана Мијовић најбољи је професор истраживач.

?

Унапређивање области научно-истраживачког рада кроз Центар за биомедицинска истраживања, модернизација наставе, проширење капацитета само су неки од задатака Медицинског факултета који је ове године уписао рекордан број студената, 210 из скоро читавог региона. Поред њих, медицину на енглеском језику на овој високошколској установи од новембра ће изучавати студенти из Италије, Индије, Пакистана, Бангладеша и Непала.

-Настава на енглеском језику је пун погодак, пред нама је велики и одговоран посао. То ће бити одлично и за локалну средину, јер ће доћи доста страних студената. С друге стране, ове године инфраструктурно уређујемо факултет, тако да ћемо студентима моћи да понудимо још квалитетније услове. Увјерен сам да Медицински факултет ни у будућности неће имати проблема са привлачењем кандидата, те да ће наставити да расте-рекао је декан Факултета, Дејан Бокоњић.

?

Један од свједока стасавања и развоја Медицинског факултета у респектабилну високошколску установу је претходни декан, а данас ректор Универзитета Милан Кулић.

-Као резултат 27 година одговорног и изузетно мукотрпног рада, Медицински факултет је постао лидер Универзитета у Источном Сарајеву, а сигуран сам и лидер у Републици Српској. То је најбројнији факултет Универзитета у Источном Сарајеву, први пут се уписује генерација страних студената, а када гледамо укупан број уписаних у прву годину, овдје је уписано 20 одсто од укупног броја бруцоша на Универзитету-навео је Кулић.

Овогодишњи добитници признања за помоћ и подршку у раду и развоју Факултета су начелник општине Фоча Радисав Машић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар екологије Сребренка Голић и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.

?

Начелник Машић је истакао да је то признање локалној заједници за помоћ коју пружа Факултету од његовог оснивања, а захваљујући коме у Фочи борави 1.500 студената.

-Обавеза локалне заједнице је да настави да помаже Медицински факултет, те да заједно са Владом Српске уђе у пројекат изградње још једног студентског дома, јер ће у наредних шест година само страних студената у Фочу доћи око 300-рекао је Машић.

Све већа заинтересованост студената Фочи наметнула је потребу за проширењем капацитета Факултета. Властитим средствима и уз помоћ Општине Фоча реализују пројекат надоградње трећег спрата зграде. Упоредо с тим, захваљујући Влади РС, реализује се пројекат енергетске ефикасности. Завршетком тих пројеката факултет ће добити 1.100 метара квадратних корисне површине-шест учионица, конгресну салу, нову библиотеку и друге садржаје који ће омогућити бољу и квалитетнију организацију на сва три циклуса студија.

Поделите: