Search
Close this search box.

УБ Фоча: Ускоро завршетак савременог ангиолошког блока

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић посјетио је данас Универзитетску болницу Фоча гдје је са руководством ове установе разговарао о тренутној епидемиолошкој ситуацији, те о динамици изградње савременог ангиолошког блока.

Шеранић је након састанак изјавио да би ускоро требало да буде завршена ангио сала и интензивна њега, након чега ће услиједити реконструкција објекта неурологије,  а затим и кардиологије и централног блока.

„Разведене су инсталације, очекују се завршни радови за овај објекат, што Универзитетској болници даје могућност да ускоро стави  у функцију ангио салу, која је врло значајна за здравствену заштиту становништва, не само Подриња, већ и источне Херцеговине“, рекао је Шеранић.

Он је додао да је са руководством Универзитетске болнице размотрио потребе повећавања капацитета за лијечење обољелих од ковида.

 „Такође, договорили смо да набавимо један аутоматски ехстрактор. То је опрема која је важна за пи-си-ар апарат, чиме ће се убрзати рад микробиолошке лабораторије, односно повећати брзина добијања налаза у вези са вирусом корона“, навео је Шеранић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да тренутно располажу са 45 кревета у првој фази за смјештај пацијената позитивних на вирус корона, те да су обезбиједили додатних 50 кревета у централној згради на одјељењима хирургије, гинекологије и педијатрије.

„У зависности како се ситуација буде развијала, постоје планови и да се пола болнице, а у крајњем случају и читава болница претвори у ковид болницу“, напоменуо је Марић.

Он је изразио задовољство што ће ова установа ускоро добити модерно опремљен ангиолошки блок.  

„Овај дио Републике Срспке никада није имао ту врсту дијагностике, иако се већ годинама бавимо васкуларном хирургијом и имамо дугу традицију уградње пејсмејкера. То су почеци који су нам дали основ за ову врсту дијагностике, не само у кардиологији, свакако и у васкуларној хирургији, касније и у неурологији.  Едукација кадра је у току и наставићемо је у складу са динамиком испоруке опреме“, рекао је Марић.

Поделите: